- Op de polikliniek krijgt u steunkousen klasse 2 of een recept hiervoor mee. Deze kunt u thuis passen en meenemen op de dag van behandeling.
- Smeer op de dag van behandeling geen crème of zalf op het been.
- U hoeft niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u alles mag eten en drinken.
- Autorijden kan lastig zijn, neem iemand mee die u thuis kan brengen.
Endoveneuze lasertherapie
Endoveneuze lasertherapie
Met deze methode wordt een dunne laserdraad in de spatader gebracht die daarna de spatader van binnenuit dicht lasert. De laserbehandeling helpt vooral bij grotere spataderen in het boven- en onderbeen.
Voor de behandeling
Behandeling
De behandelaar brengt een katheter met glasvezeldraad, via een prik onder controle met echo, in de ader. Soms is een kleine snee van 1 centimeter nodig om de katheter in te brengen.
De ader wordt plaatselijk verdoofd met een aantal injecties in het been. De ingespoten vloeistof dient ook als koeling van het omliggende weefsel. Hierna wordt de ader met laserenergie gesloten.
Om de ogen te beschermen tegen laserlicht dragen u en de medewerkers tijdens het laseren een beschermende bril.
Na de laserbehandeling krijgt u de steunkous aan. U moet gelijk na de behandeling 15 minuten e lopen. In beweging blijven zorgt ervoor dat het gesloten bloedvat minder zal gaan trekken.
Nazorg
- De steunkousen moeten minimaal 3 dagen en nachten gedragen worden. Daarna draagt u de steunkous nog 5 dagen alleen overdag.
- Het ingespoten vocht en de inwendige wond zorgen voor een wat gezwollen bovenbeen. Het duurt ongeveer 2 weken voor de zwelling verdwenen is.
- Het been kan ook 1-4 weken pijnlijk zijn. Bij pijn adviseren wij u een pijnstiller, bijvoorbeeld 4 vier keer 1000 mg paracetamol te gebruiken.
- Wij adviseren u om regelmatig te lopen zodat het been soepel blijft.
- Zwaar werk of intensief sporten wordt voor de eerste week na de behandeling ontraden.
- Na 4-6 weken komt u op de polikliniek voor een controleafspraak bij uw behandelaar.
Complicaties
Bij iedere ingreep kunnen complicaties voorkomen. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar het is belangrijk dat u er van op de hoogte bent. De complicaties kunnen zijn:
- Soms ontstaan er bloeduitstortingen op de aanprikplekken.
- Heel soms wordt de huid gevoelloos of pijnlijk door de warmte van de laser.
- De verdovingsvloeistof Lidocaïne kan heel soms een allergische reactie geven.