Hypermobiliteits revalidatieprogramma

Hypermobiliteits revalidatieprogramma

U heeft hypermobiliteitsklachten die invloed hebben op uw dagelijks leven en beperkingen geven. U wilt hier graag verandering in brengen en deskundige hulp bij hebben. Het Maasstad Ziekenhuis biedt hiervoor een hypermobiliteits-revalidatieprogramma aan.

Doelstellingen

Doelstellingen van het revalidatiebehandelprogramma bij het Maasstad Ziekenhuis zijn:

  • inzicht krijgen in de relatie tussen hypermobiliteit en klachten en hoe deze onder controle te krijgen;
  • verbeteren van algehele kracht, conditie en stabiliteit van gewrichten, evenwicht, lichaamsgevoel en bewegingspatroon;
  • gebruiken van adviezen over ergonomie en de principes van belasting en belastbaarheid;
  • het aanvaarden van het hebben van een chronische aandoening.

Het primaire doel is dus niet gericht op pijnvermindering, maar om op een zo goed mogelijk manier te kunnen functioneren. 

Het poliklinische behandeltraject bestaat uit meerdere therapieën per week, gedurende (gemiddeld) een kwartaal.

Er is dus (best veel) belastbaarheid en beschikbaarheid voor nodig om dit programma te doorlopen. Voor patiënten buiten de regio met een lange reistijd is het dus vaak niet geschikt.

De behandeling

Het behandelprogramma is opgedeeld in 3 verschillende fasen: de assessmentfase, de behandelfase en de ontslag- en nazorgfase. Aan het begin en aan het einde van het traject wordt met vragenlijsten, testen en metingen gekeken hoe het gaat.

In deze fase brengen de verschillende behandelaren de gevolgen van de hypermobiliteit in kaart. U stelt samen met de behandelaars doelen op, waar u tijdens de behandeling mee aan de slag gaat. 

Een behandelprogramma bestaat uit meerdere therapieën per week. Meestal duurt dit traject gemiddeld 3-4 maanden. Dit is per persoon verschillend, omdat wij het behandelplan op uw persoonlijke behoeften afstemmen. Dit wordt altijd met u besproken. Ook is het mogelijk dat sommige therapieën al eerder afgerond zijn omdat u op dat gebied geen hulpvraag meer heeft. 

Het doorlopen van het programma kost best veel tijd en energie. We zien dat dit voor sommige patiënten niet haalbaar is. Voornamelijk voor patiënten die buiten de regio wonen en een lange reistijd hebben is het lastig. Voordat we starten wordt dit met u besproken.

In de behandelfase gaat u samen met het team aan de slag met uw behandeldoelen. Tijdens de behandeling komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:  

  • Kennis en inzicht krijgen in hypermobiliteit in het bewegingsapparaat en de rol van diverse factoren hierbij. Dit gebeurt onder andere met een voorlichtingsbijeenkomst. Deze vindt plaats voor de start van het traject of in de eerste maand.  
  • Inzicht krijgen in de relatie tussen hypermobiliteit en klachten en hoe deze onder controle te krijgen.
  • Ontdekken wat het lichaam aan kan en het eventueel trainen van uw kracht, conditie en stabiliteit van gewrichten, evenwicht, lichaamsgevoel en bewegingspatroon.
  • Uitvoeren van adviezen over hoe u het beste kunt bewegen en wat u aankunt en van daaruit stap voor stap opbouwen van activiteiten.
  • Het accepteren van het hebben van een chronische aandoening.

Het eerste doel is niet gericht op pijnvermindering, maar om zo goed mogelijk de dingen te kunnen doen die u moet en/of wilt doen.

In deze fase wordt u voorbereid op de periode na uw revalidatietraject. Wanneer uw revalidatietraject bijna afgelopen is, wordt hier aandacht aan besteed. Er wordt met u gekeken hoe u alle gegeven adviezen en oefeningen kunt blijven gebruiken. Ook wordt er met u gesproken over als het even slechter gaat en hoe u hier mee om kunt gaan.  

Na het afronden van uw revalidatiebehandeling komt u nog terug voor een eindgesprek/evaluatiegesprek bij de revalidatiearts. Soms wordt u doorverwezen voor een vervolgtraject of behandeling bij een andere zorgverlener binnen of buiten het ziekenhuis.  

Meer weten?