Nierkanker operatie

Nierkanker operatie

De meest toegepaste behandeling bij nierkanker is het operatief verwijderen van de nier of van een gedeelte ervan. In sommige gevallen wordt ook de urineleider tot aan de blaas verwijderd.

Voor de behandeling van een niertumor werken de urologen van het Maasstad Ziekenhuis samen met de urologen van bovenstaande ziekenhuizen. Voordeel hiervan is dat alle ervaringen over diagnoses, behandelingen en operaties gebundeld worden en samen meer kennis wordt opgebouwd. 

Als u een niertumor heeft, kan het zijn dat u doorverwezen wordt naar het gezamenlijke spreekuur niertumor in het Franciscus Gasthuis &  Vlietland voor verdere behandeling. Hier werken urologen van het Maasstad Ziekenhuis en het Franciscus Gasthuis & Vlietland. 

Uw behandeld arts bespreekt samen met u wat voor u de beste locatie is voor een verdere behandeling. 

Operatie

Vroeger werd een operatie uitgevoerd via een groter snee in de buik. Tegenwoordig doen we dit meestal met behulp van de Da Vinci robot. Deze operatierobot is een apparaat welke de kijkoperatie vergemakkelijkt. De belangrijkste verbeteringen zijn het 3D-zicht, waardoor de uroloog diepte kan zien en instrumenten met zogenaamde ‘gewrichten’ waardoor men sneller en nauwkeuriger kan opereren. De Da Vinci robot is niet computer gestuurd en voert ook geen zelfstandige handelingen uit. De uroloog stuurt vanuit een console de robotarmen aan. Om ruimte te krijgen wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas (CO2).

Via een aantal kleine sneetjes in de onderbuik worden buisjes in de buik gebracht. Door deze sneetjes worden chirurgische instrumenten ingebracht waarmee de operatie wordt uitgevoerd. De operatierobot heeft een speciale camera waarmee in de buikholte kan worden gekeken. Het beeld is 3D en de camera vergroot het beeld tot maximaal 10 keer. Zo kan elk detail van het operatiegebied uitvergroot worden. De gewrichtjes van de instrumenten kunnen meer dan 360 graden draaien.

De operatie wordt onder volledige verdoving (narcose) uitgevoerd.

Er zijn verschillende operaties mogelijk:

  • Robotgeassisteerde gehele nierverwijdering (radicale nefrectomie).

  • Robotgeassisteerde gedeeltelijke nierverwijdering (partiële nefrectomie). Hierbij wordt alleen de tumor uit de nier verwijderd maar blijft de nier zelf behouden. Het hangt van de grootte en ligging van de tumor af of u hiervoor in aanmerking komt. 

  • Bevriezing van de tumor (cryo ablatie). Dit is een behandeling waarbij de arts de tumor bevriest. Bij cryo ablatie snijdt de arts de tumor niet zelf weg, maar gaan de tumorcellen dood door bevriezing. Daarna ruimt het lichaam zelf de afgestorven cellen op.

  • Robotgeassisteerde verwijdering van de hele nier en de urineleider (radicale nefro-ureterectomie). Dit vindt plaats als ook andere delen van het afvoersysteem aangedaan zijn. Dan wordt de nier, inclusief de urineleider naar de blaas en de inmondingsplaats in de blaas, verwijderd. Dit vindt robotgeassisteerd plaats via een kijkoperatie. Om de kans op een uitzaaiing in de blaas te verkleinen wordt in de meeste gevallen ook een spoeling met chemo (mitomycine) gegeven in de blaas.

  • Als de niertumor erg groot is en er klieren rond de grote vaten liggen, kan worden besloten de ingreep open plaats te laten vinden door middel van een snee in de buik (open nefrectomie). Dit omdat een kijkoperatie in dit geval oncologisch niet veilig is. Dit gebeurt echter zelden.

Adviezen voor thuis

Het is belangrijk om het de eerste weken na de ingreep rustig aan te doen. Bij problemen, zoals pijn of koorts, kunt u de eerste week na ontslag direct contact opnemen met het ziekenhuis.

Naast de verschillende zorgverleners die in het ziekenhuis zorg bieden, zijn er ook organisaties buiten het ziekenhuis die zorg en ondersteuning bieden aan mensen met kanker: 

  • Thuiszorg.
  • Mantelzorg.
  • Extramurale instellingen voor psychosociale hulpverlening.
  • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
  • Stichting Allochtonen en kanker.
  • Zorghotel.

Het Maasstad Ziekenhuis wil u daarin graag begeleiden.