Het voordeel van deze manier van het plaatsen van de prothese is dat patiënten sneller herstellen. Dit is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken. Bij de voorste heupbenadering worden minder spieren losgemaakt die belangrijk zijn voor het herstel waardoor de patiënt met name in de eerste zes weken sneller herstelt.
Maar de voorste benadering heeft niet alleen voordelen. Het nadeel is dat het technisch moeilijker is om de prothese goed te plaatsen. Uit de literatuur blijkt dat de kans dat de patiënt opnieuw moet worden geopereerd groter is. Die tweede operatie kan nodig zijn omdat de prothese niet goed staat of omdat er een botbreuk is ontstaan tijdens of na het plaatsen van de prothese.
De orthopedisch chirurgen van het Maasstad Ziekenhuis kiezen er voor om per patiënt na te gaan of deze voor deze benadering geschikt is. Dit doen ze om de kans op complicaties te verkleinen. De voorste benadering is minder geschikt voor zware of zeer gespierde patiënten. Bij deze patiënten is de kans op complicaties groter en zal geadviseerd worden om de heup via de posterolaterale (achterste) of direct laterale (zijwaartse) benadering te laten plaatsen. Uw orthopedisch chirurg zal u hierin adviseren en de voors en tegens van de verschillende benaderingen in uw specifieke geval bespreken.
De resultaten van zowel de voorste als de achterste of zijwaartse plaatsing van de prothese zijn hetzelfde en zijn goed. Bovendien is er in het Maasstad Ziekenhuis zeer veel ervaring met alle benaderingen. De posterolaterale (achterste) of direct laterale (zijwaartse) benadering hebben zich op de lange termijn bewezen en geven voorspelbaar goede resultaten.
Heeft u last van pijnklachten door heupartrose en wilt u weten of u in aanmerking komt voor een totale heupprothese operatie via de voorste benadering? Dokter Bakx en dokter Kingma kunnen deze operatie uitvoeren en bespreken dit graag met u. Maak een afspraak via de polikliniek Orthopedie door te bellen naar (010) 291 22 75.