Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.
Echografie op de afdeling Reumatologie
Echografie op de afdeling Reumatologie
Een echografie is een onderzoek om organen en weefsels zichtbaar te maken met behulp van geluidsgolven. Er worden dus geen röntgenstralen gebruikt.
Kom voorbereid naar uw afspraak
Log in voor uw afspraak
Doel van het onderzoek
Het onderzoek doen we om eventuele afwijkingen in het gewricht zichtbaar te maken. Soms wordt het onderzoek ook gebruikt ter ondersteuning van andere onderzoeken of behandelingen. Dit wordt ook wel een onderzoek onder echogeleide genoemd.
De echografie
De echografie word uitgevoerd door een van de reumatologen op de polikliniek Reumatologie. Afhankelijk van waar de klacht zich bevindt, wordt het te onderzoeken lichaamsdeel met wat gel ingesmeerd, waarna een klein apparaatje (transducer) over het te onderzoeken lichaamsdeel heen en weer wordt geschoven. Deze transducer zendt en ontvangt geluidsgolven, waardoor het gewricht af te beelden is.
De reumatoloog bekijkt de beelden op een beeldscherm en maakt hier gelijktijdig een aantal opnamen van. Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 15 minuten. Mocht tijdens de echografie blijken dat er ontstekingsweefsel in het gewricht zit, kan uw arts in overleg met u besluiten om een punctie bij u uit te voeren. Bij een gewrichtspunctie zuigen we vocht op uit het gezwollen gewricht. Vervolgens kunnen we deze vloeistof gebruiken voor verder onderzoek of om een diagnose vast te stellen. Dit noemen wij een echogeleide punctie.
Bekijk voor meer informatie de digitale folder Echografie.
Na het onderzoek
Meestal is bij een echografie geen nazorg nodig. De reumatoloog bespreekt met u de beelden en koppelt dit terug naar uw behandelend reumatoloog.