Echografie voor zwangeren

Echografie voor zwangeren

Een echografie is een onderzoek om organen en weefsels zichtbaar te maken met behulp van geluidsgolven. Er worden dus geen röntgenstralen gebruikt. Tijdens de zwangerschap kan de echoscopist(e) of gynaecoloog op deze manier de baby, de moederkoek en de hoeveelheid vruchtwater bekijken.


Kom voorbereid naar uw afspraak

Log in voor uw afspraak

Kom goed voorbereid naar de afspraak, log in op Mijn Maasstad Ziekenhuis. Hier vindt u alle afspraakinformatie en eventuele voorbereidingen die u moet doen.



Hoe wordt een echografie gemaakt?

Bij een echografie ligt u op een onderzoeksbed. U kunt uw kleding aanhouden, maar u maakt uw onderbuik bloot. Om een goede geleiding van de ultrageluidsgolven te krijgen, wordt er gel op uw buik aangebracht. Daarna wordt er met een zogenaamde echoprobe op de onderbuik gedrukt.

Een uitwendige echografie is niet pijnlijk, wel kan het drukken op een eventuele volle blaas soms onaangenaam zijn. Zegt u het dan gerust zodat de onderzoeker daar rekening mee kan houden. U kunt zelf op een beeldscherm meekijken.

Termijnecho's worden ook nog wel eens inwendig (via de vagina) uitgevoerd. Dit is afhankelijk van de zwangerschapstermijn en van eventueel overgewicht.

Bekijk voor meer informatie de digitale folder Echografie.

Wanneer en waarom wordt er een echografie gemaakt?

De volgende echo's kunnen gemakt worden.

  • Termijnecho
    Als u net in verwachting bent krijgt u een termijnecho. Op deze echo is te zien hoe lang u in verwachting bent, of het embryo zich in de baarmoeder heeft genesteld, of het hartje klopt en of het één baby is of een meerling.
  • Groeiecho
    Deze echo bepaalt of uw kind eventueel te groot of te klein is. Dit vindt meestal plaats tussen de 5,5 en 9 maanden zwangerschap.
  • 20-weken echo
    Deze echo is onderdeel van een prenatale screening om eventuele afwijkingen bij uw ongeboren kind te ontdekken.

De uitslag

De echoscopist kan tijdens het onderzoek een beetje uitleg van de beelden geven. De arts of verloskundige die uw zwangerschap begeleidt, is degene die de uitslag met u bespreekt en met u het vervolgbeleid vaststelt.

Prenatale screening tijdens het echospreekuur

Met een prenatale screening kunnen verschillende ziekten en aandoeningen worden ontdekt. Tijdens het voorlichtingsgesprek dat vooraf plaatsvindt krijgt u informatie over de kans op een gezondheidsprobleem bij uw kindje. 

Dankzij de screening wordt u op tijd geïnformeerd over de gezondheid van uw kind. Een prenatale screening kan u helpen een goede beslissing te nemen over eventuele toekomstige stappen in een vroeg stadium.

Bij prenatale screening zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Voor meer informatie: www.pns.nl.

Meer weten?

Betrokken afdelingen en vakgroepen