Ongebruikte couveuses en warmtebedjes uit
Bij de afdelingen Neonatologie en Verloskunde hebben collega's al meerdere keren prachtige voorbeelden voor elkaar gekregen, bijvoorbeeld door ouders te vragen een eigen fles en speen mee te brengen voor de pasgeborene (zie ook de pagina van de groene verloskunde).
Dit keer is er kritisch gekeken naar het verwarmd klaar zetten van couveuses en warmtebedjes. Voorheen werden bijna alle couveuses en warmtebedden op de afdeling warm gehouden, voor als zich een baby aandient die warm gehouden moet worden. Nu blijkt dat een bedje snel is opgewarmd en dat 2 bedjes/couveuses warm houden genoeg is om altijd snel een baby op te kunnen vangen.
Op de afdeling zijn nu duidelijke afspraken gemaakt over hoeveel warmtebedjes en couveuses warm moeten staan voor spoedgevallen. De overige couveuses en warmtebedjes blijven uit staan tot gebruik. En als er toch ineens meer bedjes nodig zijn, dan zijn deze alsnog snel warm en klaar voor gebruik.
Besparing
Een precieze berekening van de besparing die hiermee gerealiseerd wordt, is lastig te maken maar 1 couveuse die permanent aan staat, verbruikt ongeveer 665 kWh per jaar wat neerkomt op een bedrag van ongeveer € 153,-. We hebben 15 couveuses en warmtebedjes in huis die eerder vrijwel permanent aan stonden.
Stel, dat met deze afspraken de couveuses en warmtebedjes nu gemiddeld de helft van de tijd uit staan, dan zou dat al een besparing van ongeveer 4.430 kWh per jaar aan energie betekenen en dus een besparing van ongeveer € 922 per jaar!
Een simpele en doeltreffende maatregel waarbij de grootste winnaar natuurlijk het milieu is, en daar heeft iedereen baat bij. En de collega’s van de afdeling Neonatologie en Verloskunde verdienen een groot compliment voor hun saamhorigheid en inzet!