Contrastvloeistof maakt betere beelden tijdens de scan mogelijk, maar verlaat het lichaam via de urine, komt vervolgens in het riool terecht en kan het water vervuilen. Naar schatting komt er in Nederland jaarlijks zo’n 30.000 liter contrastvloeistof in het water terecht.
Kleine moeite met groot effect
Daarom geeft de afdeling Radiologie na een CT-scan 4 plaszakken mee aan patiënten om de urine in op te vangen. De patiënten wordt gevraagd na hun scan 4 keer de urine op te vangen in een plaszak. Hierdoor voorkomen ze dat schadelijke stoffen in het rioolwater terechtkomen.
Zo dragen onze patiënten bij aan een schoner milieu want we kunnen hiermee wel 80% van de lozingen voorkomen. Kleine moeite met een groot effect.
Makkelijk in gebruik
De plaszakken zijn comfortabel vorm gegeven zodat ze voor iedereen makkelijk te gebruiken zijn. Ze bevatten speciale korrels die de urine omzetten in een stevige, geurloze gel. Patiënten kunnen ze vervolgens gewoon bij het restafval weggooien.
Samen Zorgen, Samen Duurzaam
Ruim 30 ziekenhuizen in Nederland geven nu plaszakken mee aan patiënten. Het gebruik van plaszakken sluit aan op een van de doelen in de Green Deal Duurzame Zorg en past in het duurzaamheidsbeleid van het Maasstad Ziekenhuis. Een duurzaam ziekenhuis en duurzame zorg kunnen we alleen samen realiseren.
Meer weten?
Stuur een mailtje naar duurzaam@maasstadziekenhuis.nl.
Of klik op het plaatje om de animatie te bekijken hoe het werkt:
%2520%257B%2520%255Bnative%2520code%255D%2520%257D&w=1080&q=100)