Zo willen we waarde toevoegen aan de gezondheid van patiënten, zorg dichterbij patiënten thuis brengen, zorg ondersteunen met behulp van digitale toepassingen (e-health) en duurdere zorg voorkomen.
Juiste zorg op de juiste plek
Juiste zorg op de juiste plek
De zorgverleners van het Maasstad Ziekenhuis willen de kwaliteit van leven van hun patiënten verbeteren en zorg bieden die het beste aansluit bij de behoeften en mogelijkheden van patiënten.
Samen beslissen in het Maasstad Ziekenhuis
Wij vinden het erg belangrijk dat de behandelingen die onze patiënten krijgen, passen bij hun leven. Om dit te bereiken, is het nodig dat zorgverlener en patiënt ‘samen beslissen’.
Samen beslissen betekent dat wij patiënten mee laten beslissen over de zorg die zij ontvangen van ons. Welke behandeling of welk onderzoek past het beste bij de patiënt? Dit kan betekenen dat twee patiënten die dezelfde aandoening hebben uiteindelijk een andere behandeling krijgen, omdat zij bijvoorbeeld een andere leeftijd, gezinssituatie of levensstijl hebben.
We hebben verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om samen beslissen makkelijker te maken. In een animatie leggen we uit waarom wij samen beslissen belangrijk vinden. Ook geven we tips over hoe patiënten zich kunnen voorbereiden op een afspraak met hun zorgverlener. Welke vragen kunnen patiënten bijvoorbeeld stellen tijdens een afspraak?
Samen beslissen kan ook als uitkomst hebben dat zorgverlener en patiënt er samen voor kiezen om een behandeling te stoppen. Dan spreken we van een ‘behandelgrens’. Het is belangrijk dat patiënten nadenken over hun behandelgrens en deze bespreken met hun zorgverlener. Dat is best lastig. Daarom hebben we verschillende materialen gemaakt om onze patiënten hierbij te helpen.
Ziekenhuiszorg digitaal
Het Maasstad Ziekenhuis zet digitale middelen in om onze patiënten de juiste zorg op de juiste plek te kunnen bieden.
Met de digitale middelen hebben patiënten bijvoorbeeld overal inzicht in hun patiëntendossier, kunnen zij snel en makkelijk een vraag stellen aan hun zorgverlener. En kunnen zorgverleners de gezondheid van patiënten op afstand goed in de gaten houden (thuismonitoring).
Ziekenhuiszorg op afstand
Uit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen medisch specialistische zorg beter thuis kan plaatsvinden. Met onze zorgverleners op afstand kunnen we patiënten in hun eigen omgeving behandelen.
Dit kan patiënten meer controle over hun ziekte en een gevoel van vrijheid geven. Ook zorgt het ervoor dat de zorg minder invloed heeft op het leven van de patiënt en zijn naasten.
Zorg voorkomen
Wij zien het als onze maatschappelijke opdracht om te voorkomen dat mensen ziek worden.
Dit doen wij onder andere door thuismonitoring. Hiermee kunnen we op tijd ingrijpen als een patiënt meer klachten krijgt van zijn ziekte of als zijn gezondheid vermindert.