"Ik stond op de lijst voor een knieoperatie. Nu ik zo ben afgevallen, kan ik alles weer en is die operatie voorlopig niet nodig," vertelt Elise. Michael, verpleegkundig specialist, vult daarop aan: ‘Het belangrijkste doel van de maagverkleining is gezondheidswinst. Voor de een is dat de vermindering van de hoge bloeddruk, voor de ander is dat het verbeteren van het zelfbeeld en voor Elise is dat het verminderen van de slijtage aan de knie."
Elise vertelt over haar ervaring bij de afdeling Bariatrie
Elise vertelt over haar ervaring bij de afdeling Bariatrie
Elise heeft artrose waardoor ze last heeft van haar knie. Door de pijn in haar knie ging ze minder bewegen en kwam ze aan. Hoe zwaarder ze werd, hoe meer last ze kreeg van haar knie en hoe minder ze kon bewegen. Een maagverkleining was voor haar de sleutel om deze cirkel te doorbreken.
BariatrieEen goede start
Voordat je als bariatrisch patiënt wordt geopereerd, doorloop je een voortraject. Elise is door haar orthopeed doorverwezen naar de afdeling Bariatrie, waardoor het doel van de operatie direct duidelijk was. Bij veel andere patiënten duurt het voortraject wat langer.
"Tijdens het voortraject kijken we of patiënten klaar zijn voor een leefstijl verandering", vertelt Michael. Als verpleegkundig specialist begeleidt hij patiënten zowel voor als na de operatie. "De opname duurt maar een dag en dan ga je weer naar huis. Daarna begint de verandering pas echt", weet hij.
In het voortraject begeleiden Michael en zijn collega’s de patiënten zodat ze zo fit mogelijk aan de operatie beginnen. Dan is de verandering na de operatie minder groot en de kans op slagen groter.
Voorspoedig herstel
"Toen de dag van de operatie eenmaal daar was, kon ik niet meer wachten", onthult Elise. De operatie en het herstel verliepen voorspoedig. De verpleegkundigen moesten haar zelfs afremmen, omdat ze al veel te snel dingen zelf wilde doen. Na de operatie deed ze mee aan één van de beweeggroepen (die het Maasstad Ziekenhuis organiseert): "Dat was erg leuk! Elke keer een andere sport. Van fitness tot een balspel en yoga. Echt alles is aan bod gekomen. De beweeggroep gaf me het zelfvertrouwen om het sporten weer op te pakken."
"Het belangrijkste doel van de behandeling is gezondheidswinst"
Michael, verpleegkundig specialist Bariatrie
Niet bij iedereen verloopt de nazorgfase even soepel. "Gelukkig hebben we op de afdeling een multidisciplinair team met verschillende specialisten. Zo is er altijd een specialist is die je verder kan helpen", licht Michael toe. "Denk hierbij aan de arts, maar ook aan een obesitasverpleegkundige, diëtisten, bewegingsexperts en psychologen."
Lees meer ervaringsverhalen!
Mark vertelt over zijn ervaring bij de afdeling Bariatrie
Vroeger speelde Mark hockey op hoog niveau. De geboorte van zijn eerste kind zorgde ervoor dat hij niet meer ging sporten en veel aan kwam. "Hoe meer mijn familie en vrienden hun zorgen uitten over mijn gewicht, hoe meer afstand ik van hen nam", vertelt hij.
Lees meerMarleen vertelt over haar ervaring bij de afdeling Bariatrie
Wanneer je Marleen vraagt naar haar ervaring van de gastric bypass (maagverkleining), komt er een lach tevoorschijn. Waar ze zich voor de operatie niet fit voelde en vaak dacht ‘laat ik eens een gezonde levensstijl oppakken’, gaat ze nu 4 keer in de week sporten en heeft ze een gezond eetpatroon.
Lees meer