Op dat moment nam ik contact op met mijn huisarts die me verwees naar een ziekenhuis bij mij in de buurt. De arts daar gaf me te kennen de pink operatief recht te kunnen zetten maar dat ik de functionaliteit van de pink blijvend zou verliezen. Daar was ik behoorlijk teleurgesteld over. Mijn collega hoorde destijds van mijn klachten en de diagnose en adviseerde me contact op te nemen voor een second opinion met dokter Jaquet, een zeer ervaren hand- en polschirurg uit het Maasstad Ziekenhuis. Nu woon ik daar niet direct in de buurt, maar de deskundigheid van dokter Jaquet haalde mij over om toch een afspraak te maken. En mijn collega heeft niets teveel gezegd.’
Mevrouw Lambilion vertelt over haar ervaring met de afdeling Plastische Chirurgie
Mevrouw Lambilion vertelt over haar ervaring met de afdeling Plastische Chirurgie
'Eigenlijk begon deze klacht al zo’n vijf à zes jaar geleden' vertelt Mevrouw Lambillion (56 jaar). ‘De klachten zitten in de familie, zowel mijn moeder als opa hadden last van hun vingers, waardoor ik er niet veel aandacht aan schonk. Totdat ik pijn kreeg in mijn pink en deze bijna niet kon buigen.
Direct duidelijkheid
‘Al tijdens het eerste consult had ik duidelijkheid. Dokter Jaquet liet mij weten dat ik de ziekte van Dupuytren heb. En dat mijn pink met een operatie weer zou herstellen. Achteraf vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats’, vertelt een opgeluchte mevrouw Lambillion.
‘De ziekte van Dupuytren is een bindweefselaandoening waarbij er in de handpalm knobbels ontstaan. Meestal groeien de knobbels uit tot strengen, waardoor de pink en ringvinger niet goed meer gestrekt kunnen worden. In principe doen de knobbels geen pijn. Bij mevrouw Lambillion hebben we de bindweefselstrengen operatief verwijderd en het gewricht losgemaakt’, legt dokter Jaquet uit.
Vaste handtherapeut
‘Na de operatie heb ik ongeveer 14 dagen gips gehad en dit viel me toch tegen. Ik kan gewoon niet zonder mijn rechterhand, vooral douchen was een hele uitdaging’, verklaart mevrouw Lambillion. ‘Ik ga drie keer per week naar de handtherapie, dat is veel inderdaad maar ik vind het geen probleem. Ik voel me daar helemaal thuis, bijna mijn tweede thuis’, lacht ze. ‘In het begin was de revalidatie pijnlijk maar ik krijg heel goede begeleiding van mijn vaste handtherapeut Jacolien. Zij heeft veel kennis van zaken en legt goed uit wat er met mijn hand aan de hand is. Daardoor maak ik me veel minder zorgen en blijf ik goed op de hoogte van mijn herstel. Dit waardeer ik enorm. Ze zijn gewoon realistisch, maken het niet mooier dan het is. Uiteraard oefen ik thuis zelf ook behoorlijk veel om de functionaliteit weer terug te krijgen.’
Mevrouw Lambillion werkt als arbocoördinator in het Delta Pyschiatrisch Centrum, een drukke baan waarbij zij ook veel handelingen achter de computer verricht. Inmiddels kan zij haar rechterhand alweer voor 80% gebruiken. Als laatste tip wil ze nog aan iedereen meegeven: wacht niet te lang met naar de dokter gaan als de klachten verergeren. ‘Wees er snel bij, zodat er snel gewerkt kan worden aan een goed herstel’, besluit ze.