Mevrouw Munster vertelt over haar ervaring met de afdeling Reumatologie

Mevrouw Munster vertelt over haar ervaring met de afdeling Reumatologie

We worden in Nederland steeds ouder. Met het ouder worden nemen ook de gewrichtsklachten toe, zoals artrose.

Wat is artrose?

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten plaatsvinden. De aandoening komt relatief vaak voor, ongeveer één miljoen mensen in Nederland heeft artrose.

Dokter Han, reumatoloog in het Maasstad Ziekenhuis, ziet op zijn spreekuur een groot aantal patiënten met artrose van vinger- en handgewrichten: ”Veelgehoorde klachten van patiënten zijn pijn, stijfheid en functieverlies in de handen en vingers. Bewegen is hierdoor moeilijk en het geeft vaak beperkingen in het dagelijks leven. Door vroege opsporing en behandeling van artrose, met pijnstilling en bewegingsadvies, is het beperken van de klachten op korte en lange termijn mogelijk.“

Uit eigen ervaring

Mevrouw Munster uit Rotterdam is één van de patiënten met artrose van vinger- en handgewrichten. Sinds het jaar 2000 is zij onder behandeling bij dokter Han en verpleegkundig specialist Hanneke Voorneveld in het Maasstad Ziekenhuis. “Vijftien jaar geleden kreeg ik last in mijn vinger. Aanvankelijk dacht ik dat het een doorn in mijn vinger was. Toen de huisarts mij doorstuurde naar de reumatoloog werd na een aantal onderzoeken snel duidelijk dat ik artrose heb.”

“Ik vind het fijn dat ik in het Maasstad Ziekenhuis steeds met dezelfde mensen te maken heb en dat zij echt naar mijn verhaal luisteren. Ik krijg goede adviezen om het leven met artrose dragelijker te maken. Ook zijn behandelingen en medicatie mogelijk. Zelf blijf ik zolang mogelijk zonder deze behandelingen doorgaan en gebruik ik beperkte pijnstilling. Het is fijn om te weten dat als het in de toekomst nodig is, deze behandelmogelijkheden er zijn. Je staat uiteindelijk zelf aan het roer. Het is fijn om samen met de reumatoloog tot een aanpak te komen.”

Betrokken afdelingen en vakgroepen