“Ondanks dat ik niet zwanger werd, wilde ik geen onderzoeken”, vertelt Melanie. “Maar op een gegeven moment kon ik niets meer. Onderzoek bij de gynaecoloog toonde een aantal problemen aan. Alvorens geopereerd te kunnen worden, moest ik eerst een half jaar kunstmatig in de overgang zijn. En daarna raakte ik inderdaad zwanger.
Moeder Melanie vertelt over haar ervaring met het bevallen in het Maasstad Ziekenhuis
Moeder Melanie vertelt over haar ervaring met het bevallen in het Maasstad Ziekenhuis
Zwanger worden is beslist geen vanzelfsprekendheid. Melanie de Vreij weet daar alles van. Ze wilde al vanaf haar 18e moeder worden, maar het duurde nog 12 jaar voor het zover was.
Na de geboorte van dochter Jolise (nu 2,5 jaar) moest ze eerst een jaar herstellen. “Het was afwachten of een tweede zwangerschap zou lukken.” Dat bleek het geval: Melanie en haar man Vincent waren dolenthousiast. “Een prachtige tijd, ondanks zwangerschapsdiabetes en een carpaal tunnel syndroom.”
"Je kind geboren zien worden tijdens een keizersnede, is heel bijzonder"
Moeder Melanie
Angst voor de bevalling
Ze zag wel tegen de bevalling op. Net als de eerste keer, zou het een geplande keizersnee worden. De eerste keizersnee was echter niet prettig verlopen en Melanie kreeg nachtmerries. “Heel angstig. Mijn gynaecoloog nam mij uiterst serieus.” Er kwam een gesprek met de anesthesist, zodat Melanie duidelijk haar wensen kon aangeven. “Iedereen die bij de keizersnee aanwezig was, werd op hoogte gesteld. Voor mij was dat een hele geruststelling.”
Teamwork
En dan is de dag van de keizersnee aangebroken. “Twee verpleegkundigen hebben mij en mijn man de gehele dag begeleid, dat voelde heel vertrouwd. Tijdens de keizersnee werd steeds benoemd wat ik kon verwachten en dat vond ik erg prettig. Ik kon het hele proces volgen via een beeldscherm. Dat stond achter de rug van mijn man, want hij wilde het niet zien. Eerst was ik ook wat angstig, maar al snel ben ik toch gaan kijken. Gelukkig: het is zo bijzonder om je kindje geboren te zien worden. Iedereen in de operatiezaal feliciteerde ons direct, zo fijn. Je merkt dat iedereen heel betrokken is. Het is teamwork, niet: ‘wij zijn de professionals en jij bent de patiënt’. Integendeel, je bent echt onderdeel van het geheel.”
Fijne ervaring
Zodra baby Nick (nu 6 weken) was geboren, moest Melanie nog worden geopereerd. “Dat was vooraf bekend en het was plezierig dat dit kon worden gecombineerd met de keizersnee.” Blij: “En daarna kreeg ik de kleine Nick bij me. Op mijn eigen kamer in Geboortehuis Maas wilde ik die dag alleen mijn moeder, mijn dochter en mijn man zien. Overigens voelde ik me goed, tegen alle verwachtingen in. Daarna kreeg ik wel veel pijn, maar ook dat nam men serieus en er kwamen mensen van de pijnpoli langs.” Ze besluit: “Al met al was de hele periode van zwangerschap en geboorte een heel fijne ervaring in Geboortehuis Maas.”