Nienke van den Heuvel vertelt over haar ervaring met het Diabetesteam

Nienke van den Heuvel vertelt over haar ervaring met het Diabetesteam

Door de top te beklimmen van de Kilimanjaro bewees de 33-jarige Nienke van den Heuvel drie jaar geleden dat niets onmogelijk is voor haar als patiënt met Diabetes Mellitus. Als echte sportfanaat laat ze haar leven niet leiden door haar ziekte.

Op haar 25e kreeg zij de diagnose Diabetes Mellitus Type 1. ’Ik rende keer op keer naar het toilet en ik had extreme dorst’, aldus Nienke. Als verpleegkundige was het haar al snel duidelijk dat er meer aan de hand was. In eerste instantie kreeg zij de diagnose Diabetes Mellitus type 2, aangezien gedacht werd dat aangeboren Diabetes Mellitus type 1 zich niet pas tijdens het 25e levensjaar kon openbaren. Het tegendeel bleek waar te zijn.'

"Samen sparren we over de beste behandeling voor mijn ziekte."

Nienke van den Heuvel

Diagnose

Eigenlijk had ik direct al twijfels bij de diagnose Diabetes Mellitus Type 2. Als verpleegkundige beschik ik natuurlijk zelf ook over behoorlijk veel medische kennis en mijns inziens duidden alle symptomen op Diabetes Mellitus Type 1’, zegt een vastberaden Nienke. En ze had gelijk, na verder onderzoek werd inderdaad type 1 bij haar geconstateerd. ‘Het was best vervelend allemaal’, aldus Nienke. ‘Maar ik was ook opgelucht dat het helder was wat mij mankeerde’.

Patiënten met Diabetes Mellitus Type 1 maken geen insuline meer aan. Om te voorkomen dat hun bloedglucosewaarde te hoog wordt, moeten zij de insuline zelf injecteren. Hoeveel en hoe vaak dat per dag nodig is, verschilt per persoon. Diabetes Mellitus Type 2 komt vaker voor dan Diabetes Mellitus Type 1. Bij Diabetes mellitus Type 2 maakt het lichaam onvoldoende insuline aan of het lichaam is ongevoelig voor de insuline.

In het geval van Nienke werd er dus helemaal geen insuline aangemaakt. Nienke kreeg binnen een jaar van de internist in het Maasstad Ziekenhuis het advies voor een insulinepomp. ‘Dit apparaatje zit via een slangetje vast aan mijn lichaam en geeft regelmatig insuline af. Met deze pomp voel ik me veel vrijer, ik kan daardoor zelf beter mijn leven inrichten’, zegt Nienke.

Persoonlijke aandacht

Nienke werkt als verpleegkundige in een ziekenhuis in de regio Rotterdam en woont in Gorinchem. Toch kiest zij bewust voor het Diabetes Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Vooral de multidisciplinaire aanpak spreekt haar aan. Het hele team is voortdurend goed op de hoogte over hoe het met haar gaat.

‘Het centrum staat goed aangeschreven binnen de regio. Ik merk dat ze daadwerkelijk aandacht hebben voor mijn ideeën en dat vind ik erg belangrijk.

In feite klop ik alleen aan bij diabetes verpleegkundige als er problemen zijn. En dat werkt voor mij uitstekend. Opvallend is dat ook de arts direct op de hoogte is van mijn situatie. Een logisch gevolg van het multidisciplinair overleg dat wekelijks wordt gevoerd.’

Zwanger en Diabetes Mellitus

Op dit moment zijn Nienke en haar partner in blijde verwachting van hun eerste kindje. ‘De eerste 24 weken van de zwangerschap waren zwaar. Ik was heel erg moe. Doordat mijn lichaam door de zwangerschapshormonen niet goed op de insuline reageert, ben ik de hele dag door aan het meten. Op dit moment heb ik dan ook twee keer per week contact met de diabetesverpleegkundige. Zij heeft enorm veel kennis in huis en raadpleegt waar nodig de gynaecoloog en internist zodat ik altijd het beste advies krijg, hoe mijn glucose goed te houden. Na de geboorte van ons kindje hoop ik mijn ziekte weer goed onder controle te krijgen. Het vergt wel altijd veel creativiteit om een oplossing te vinden om mijn suikergehalte op peil te krijgen. Maar ik laat mijn leven niet leiden door deze ziekte. Probeer je diabetes naar jou te laten luisteren en niet andersom’, besluit Nienke van den Heuvel.

Betrokken afdelingen en vakgroepen