Patiëntervaringen Diabetes Expertisecentrum
In het Diabetes Expertisecentrum behandelt een multidisciplinair team patiënten met diabetes mellitus. Graag laten wij patiënten zelf vertellen hoe zij de behandeling, de specialisten en het ziekenhuis ervaren. Hieronder kunt u de verhalen lezen van de heer Hattink en van Nienke van den Heuvel, twee patiënten met Diabetes Mellitus.
“Zonder de steun van mijn vrouw en het diabetesteam had ik het niet gered."
De heer Hattink is ruim 12 jaar onder behandeling in het Maasstad Ziekenhuis voor Diabetes Mellitus. Gedurende deze twaalf jaar werd het reguleren van het insulinegebruik en het behouden van een gezond gewicht steeds lastiger. Een gastric bypass operatie heeft voor een keerpunt in zijn leven gezorgd. Nu, een jaar later, is het insulinegebruik enorm gedaald en ervaart de heer Hattink weer kwaliteit van leven.
Tijdens de allereerste afspraak zei de internist: “U heeft suikerziekte, dat is uw ziekte en die gaat u behandelen. Wij gaan u daarbij helpen." Deze manier van begeleiden spreekt de heer Hattink enorm aan. Het is een andere manier van denken, waarbij ik zelf ook inspraak heb en kan meedenken met de arts. Het is prettig dat ik wel te allen tijde terecht kan bij het diabetesteam met mijn vragen via het telefonisch spreekuur of via e-mail, vertelt de heer Hattink.
Insulinepomp
De internist adviseerde mij al bij één van de eerste afspraken om een insulinepomp te gaan gebruiken. Diabetes Mellitus is op deze manier vaak beter in te stellen. Het gebruik van deze pomp leverde destijds al een enorme verbetering op. Na de operatie is de insulinepomp dusdanig ingesteld dat het afvallen goed ging. Hiermee is een fantastisch resultaat behaald. Het aantal eenheden per dag is gedaald van 600 naar slechts 22 eenheden.
Discipline
Het was een heel heftig jaar en ik zag er echt tegen op, vertelt de heer Hattink. Soms heb ik nog wel eens een kleine tegenslag en dan moet ik mezelf toch weer motiveren om verder te gaan.Op deze momenten heb ik contact met het diabetesteam en samen maken we dan afspraken over het behandelplan.
Ook de verhalen en vragen die besproken worden tijdens de speciale informatieavonden omtrent Diabetes Mellitus in het Maasstad Ziekenhuis helpen mij enorm.
Kwaliteit van leven
Door de Diabetes Mellitus en mijn overgewicht had ik vaak dagelijks klachten als vermoeidheid, pijn in de voeten, moeite met lopen en evenwichtsproblemen. Mede door het gewichtsverlies zijn deze klachten een heel stuk minder en zijn er zelfs dagen dat ik vergeet dat ik Diabetes Mellitus heb. Ik kan verder lopen, ben minder benauwd en ik gebruik minder medicijnen, vertelt de heer Hattink. De huisarts had de formulieren voor een rolstoel al aangevraagd en nu kan ik zelfs weer hele stukken lopen, vertelt een trotse heer Hattink. Een enorme verandering in een korte periode. Als ik door zo’n verhaal te vertellen een ander over de streep kan halen dan doe ik dat graag.
"Samen sparren we over de beste behandeling voor mijn ziekte."
Op haar 25e kreeg zij de diagnose Diabetes Mellitus Type 1. ’Ik rende keer op keer naar het toilet en ik had extreme dorst’, aldus Nienke. Als verpleegkundige was het haar al snel duidelijk dat er meer aan de hand was. In eerste instantie kreeg zij de diagnose Diabetes Mellitus type 2, aangezien gedacht werd dat aangeboren Diabetes Mellitus type 1 zich niet pas tijdens het 25e levensjaar kon openbaren. Het tegendeel bleek waar te zijn.'
Diagnose
Eigenlijk had ik direct al twijfels bij de diagnose Diabetes Mellitus Type 2. Als verpleegkundige beschik ik natuurlijk zelf ook over behoorlijk veel medische kennis en mijns inziens duidden alle symptomen op Diabetes Mellitus Type 1’, zegt een vastberaden Nienke. En ze had gelijk, na verder onderzoek werd inderdaad type 1 bij haar geconstateerd. ‘Het was best vervelend allemaal’, aldus Nienke. ‘Maar ik was ook opgelucht dat het helder was wat mij mankeerde’.
Patiënten met Diabetes Mellitus Type 1 maken geen insuline meer aan. Om te voorkomen dat hun bloedglucosewaarde te hoog wordt, moeten zij de insuline zelf injecteren. Hoeveel en hoe vaak dat per dag nodig is, verschilt per persoon. Diabetes Mellitus Type 2 komt vaker voor dan Diabetes Mellitus Type 1. Bij Diabetes mellitus Type 2 maakt het lichaam onvoldoende insuline aan of het lichaam is ongevoelig voor de insuline.
In het geval van Nienke werd er dus helemaal geen insuline aangemaakt. Nienke kreeg binnen een jaar van de internist in het Maasstad Ziekenhuis het advies voor een insulinepomp. ‘Dit apparaatje zit via een slangetje vast aan mijn lichaam en geeft regelmatig insuline af. Met deze pomp voel ik me veel vrijer, ik kan daardoor zelf beter mijn leven inrichten’, zegt Nienke.
Persoonlijke aandacht
Nienke werkt als verpleegkundige in een ziekenhuis in de regio Rotterdam en woont in Gorinchem. Toch kiest zij bewust voor het Diabetes Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Vooral de multidisciplinaire aanpak spreekt haar aan. Het hele team is voortdurend goed op de hoogte over hoe het met haar gaat.
‘Het centrum staat goed aangeschreven binnen de regio. Ik merk dat ze daadwerkelijk aandacht hebben voor mijn ideeën en dat vind ik erg belangrijk.
In feite klop ik alleen aan bij diabetes verpleegkundige als er problemen zijn. En dat werkt voor mij uitstekend. Opvallend is dat ook de arts direct op de hoogte is van mijn situatie. Een logisch gevolg van het multidisciplinair overleg dat wekelijks wordt gevoerd.’
Zwanger en Diabetes Mellitus
Op dit moment zijn Nienke en haar partner in blijde verwachting van hun eerste kindje. ‘De eerste 24 weken van de zwangerschap waren zwaar. Ik was heel erg moe. Doordat mijn lichaam door de zwangerschapshormonen niet goed op de insuline reageert, ben ik de hele dag door aan het meten. Op dit moment heb ik dan ook twee keer per week contact met de diabetesverpleegkundige. Zij heeft enorm veel kennis in huis en raadpleegt waar nodig de gynaecoloog en internist zodat ik altijd het beste advies krijg, hoe mijn glucose goed te houden. Na de geboorte van ons kindje hoop ik mijn ziekte weer goed onder controle te krijgen. Het vergt wel altijd veel creativiteit om een oplossing te vinden om mijn suikergehalte op peil te krijgen. Maar ik laat mijn leven niet leiden door deze ziekte. Probeer je diabetes naar jou te laten luisteren en niet andersom’, besluit Nienke van den Heuvel.
Hieronder kunt u zien hoe een afspraak met de heer Hattink en Nienke van den Heuvel bij het Diabetes Expertisecentrum verloopt: