Wat is Diabetes Mellitus type 1
Bij kinderen met diabetes is het lichaam niet meer in staat om zelfstandig suikers, oftewel glucose, uit voeding te verwerken. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Insuline is nodig om koolhydraten (glucose) in ons lichaam om te zetten in energie. Maakt de alvleesklier geen insuline meer, dan blijft de glucose in het bloed hoog. Op de lange termijn veroorzaken langdurig hoge waarden complicaties. Het is dus belangrijk dat diabetes snel wordt herkend en behandeld.
Verschijnselen type 1
- vaak plassen
- dorst
- een droge mond
- afvallen zonder reden
- moe
Als u denkt dat uw kind diabetes type 1 heeft, adviseren we u om naar de huisarts te gaan. De huisarts controleert de bloedglucosewaarde. Als deze te hoog is zal hij overleggen met de kinderarts en uw kind doorsturen. In het ziekenhuis wordt uw kind verder onderzocht en behandeld. Er wordt bloed afgenomen voor verder onderzoek.
Oorzaak
De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet bekend. Genetische aanleg en erfelijkheid spelen soms een rol. Het afweersysteem valt de cellen die insuline maken aan. Dit wordt auto-immuunziekte genoemd Er wordt nationaal en internationaal onderzoek gedaan naar de oorzaak hiervan.
Diabetes type 2:
Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of reageert minder goed op de insuline. Er blijft dan te veel glucose in het bloed. Dit veroorzaakt een hoge bloedglucosewaarde. Langdurig hoge waarden kunnen complicaties veroorzaken.
Bij diabetes type 2 werkt de alvleesklier steeds minder goed. Uw kind heeft hierdoor steeds minder insuline. Sommigen komen door grondige aanpassingen in hun leefstijl af van de symptomen van diabetes type 2.
Oorzaken
U kunt niet altijd voorkomen dat uw kind diabetes type 2 krijgt. Erfelijke aanleg speelt een rol. De kans wordt groter door:
- overgewicht
- ongezonde voeding
- te weinig lichaamsbeweging
Verschijnselen type 2
U merkt niet altijd dat uw kind diabetes type 2 heeft. De klachten zijn vaak langdurig en kunnen ook andere oorzaken hebben. Aanwijzingen zijn:
- vermoeidheid
- droge mond
- wazig zien
- infecties
- veel dorst
- veel plassen
- blaasontstekingen of urineweginfectie
Als u denkt dat uw kind diabetes type 2 heeft, adviseren wij u om naar de huisarts gaan. De huisarts doet bloedonderzoek en verwijst uw kind door naar de kinderarts. De kinderarts zal verder onderzoek doen door middel van bloedonderzoek.
Mogelijke complicaties op lange termijn bij diabetestype 1 en 2
Langdurig hoge bloedsuikers kunnen op de lange termijn complicaties veroorzaken aan nieren, ogen , zenuwen, hart en vaten.