Inzage medische gegevens via Mijn Maasstad Ziekenhuis
Via het patiëntenportaal Mijn Maasstad Ziekenhuis kunt u een groot deel van uw medische gegevens inzien. U vindt hier behandelverslagen vanaf 1 maart 2022 en brieven en uitslagen vanaf 5 december 2016. Bloeduitslagen kunt u ook van voor die tijd inzien.
Nadat u bent ingelogd met uw DigiD, kunt u een PDF-bestand downloaden van uw medisch dossier. Ga naar ‘Dossier’ en klik op ‘Mijn dossier downloaden’.
Ook kunt u in het patiëntenportaal uw afspraken zien, herhaalrecepten aanvragen en vragen stellen aan uw zorgverlener. Ga naar Mijn Maasstad Ziekenhuis voor meer informatie.
Wilt u gegevens inzien van voor 5 december 2016, dan kunt u een kopie opvragen van uw medisch dossier.
Opvragen van een kopie van uw medische gegevens
Via het aanvraagformulier kunt u een kopie van het medisch dossier aanvragen. Dit formulier moet u sturen naar:
Maasstad Ziekenhuis
T.a.v. het secretariaat betreffende specialisme
Postbus 9100
3007 AC Rotterdam
Bekijk uw medische gegevens met uitleg van de arts
Wilt u uw medische gegevens inzien met uitleg van een arts. Vraag dit dan aan de arts waar u onder behandeling bent. Er wordt dan een afspraak ingepland om samen de medische gegevens te bekijken.
Een naaste wil uw medische gegevens inzien of opvragen
Als een derde (bijvoorbeeld uw echtgenoot, kind, ouder of familielid) uw dossier in wil zien of opvragen, moet hij daarvoor uw (schriftelijke) toestemming hebben. De gemachtigde moet zich daarnaast ook voor de inzage of het ophalen van een kopie legitimeren.
U kunt hiervoor het aanvraagformulier invullen.
Inzage en kopie medisch dossier bij bijzondere patiëntcategorieën
Minderjarigen 12 jaar en ouder
- Een minderjarige van 12 jaar en ouder mag zelf zijn medische gegevens inzien of opvragen.
- Toestemming van de (met het ouderlijk gezag belaste) ouders of wettelijk vertegenwoordiger is hiervoor niet nodig.
- Een derde kan de medische gegevens alleen inzien of een kopie opvragen van een minderjarige van 12 jaar of ouder als de minderjarige hiervoor schriftelijk toestemming geeft.
Minderjarigen jonger dan 12 jaar
- Bij minderjarige jonger dan 12 jaar mogen de (met het ouderlijk gezag belaste) ouders of wettelijk vertegenwoordigers de medische gegevens inzien of opvragen van het kind.
- Een derde kan de medische gegevens alleen inzien of een kopie opvragen van een minderjarige jonger dan 12 jaar met een schriftelijke toestemming van de (met het ouderlijk gezag belaste) ouders of wettelijk vertegenwoordiger.
Bij de aanvraag moet de schriftelijke machtiging plus een kopie van de legitimatie van de ouder of voogd en een kopie van de legitimatie van de gemachtigde meegestuurd worden. De gemachtigde moet zijn voorafgaand aan inzage in of het ophalen van de kopie van het dossier zich legitimeren.
U kunt hiervoor het aanvraagformulier invullen.
Wilsonbekwaam
Het recht op inzage in en een kopie van het dossier van een wilsonbekwame patiënt kan alleen door zijn wettelijk vertegenwoordiger worden uitgeoefend (echtgenoot/ partner, iemand die de patiënt officieel heeft benoemd, bij gebreke daarvan ouder/kind/broer/zus of anders curator/mentor). Als een derde inzage in of een kopie wenst van het dossier van de wilsonbekwame, dan moet de wettelijk vertegenwoordiger hiervoor schriftelijk toestemming verlenen en een kopie legitimatie van beide partijen bij voegen. De gemachtigde moet zich bij inzage in of het ophalen van de kopie van het dossier te legitimeren.
U kunt hiervoor het aanvraagformulier invullen.
Inzage of kopie in het dossier van een overleden patiënt
Als vooraf geen toestemming is gegeven door de patiënt (die komt te overlijden), dan hebben nabestaanden (echtgenoot/partner/kinderen en overige familie) geen recht op inzage in of een kopie van het dossier. Een nabestaande kan dus ook geen machtiging verstrekken om het dossier van de overleden patiënt op te vragen. Het recht op inzage of kopie is voorbehouden aan de patiënt.
De zorgverlener moet, ook na het overlijden van de patiënt, zich aan zijn geheimhoudingsplicht houden. Nabestaanden kunnen de arts niet van zijn geheimhoudingsplicht ontheffen. De geheimhoudingsplicht van de zorgverlener kan alleen doorbroken worden in speciale situaties, bijvoorbeeld in verband met erfelijke aandoeningen.
Om een inzage in of een kopie van het dossier van een overleden patiënt op te vragen moet u schriftelijk contact opnemen met:
Maasstad Ziekenhuis
T.a.v. afdeling Juridische Zaken
Postbus 9100
3007 AC Rotterdam
Inzage wie in uw dossier heeft gewerkt
Meerdere zorgverleners, ook die u niet heeft gezien, werken in uw dossier op verschillende momenten. Dit kan zijn voor:
- Voorbereiding van het spreekuur
- Onderlinge afstemming met collega's (multidisciplinair overleg)
- Planning van spreekuren
- Controle op dossiervoering
- Controle op juiste facturatie
- Brieven maken voor huisarts of collega-specialisten
Niet alle medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis kunnen zomaar in uw dossier werken. Een zorgverlener krijgt aan de hand van zijn of haar functie en afdeling de rechten die hij of zij nodig heeft.
Wilt u een overzicht van welke zorgverleners er in uw dossier hebben gewerkt? Of heeft u het vermoeden dat iemand zonder recht te hebben in uw dossier heeft gekeken? Dan kunt u dit aanvraagformulier ingevuld en ondertekend sturen naar:
Maasstad Ziekenhuis
t.a.v. afdeling juridische zaken
Postbus 9100
3007 AC Rotterdam