Feiten en fabels over PSA-tests voor prostaatkanker: Wat moet je weten?

In Nederland kunnen mannen hun bloed laten controleren op Prostaat Specifiek Antigeen (PSA). Dit kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker.

Maar er zijn veel misverstanden over deze test. Uroloog Sjoerd Klaver legt uit:

❌ Fabel: De uitslag van een PSA-test is altijd goed of slecht

Een PSA-test werkt niet zoals een coronatest. Een uitslag is niet  goed of fout. Bij een heel lage waarde is de kans op het hebben van prostaatkanker heel klein. Dan zijn er geen aanvullende onderzoeken nodig. Een hoge PSA-waarde kan verschillende oorzaken hebben, zoals een vergrote prostaat, een prostaatontsteking of prostaatkanker. Dan adviseren we extra onderzoek  

✅ Feit: Een PSA-test is een betrouwbare test

Bijna alle mannen zullen prostaatkanker krijgen, als ze maar oud genoeg worden. Het zijn daarom juist de jongere mannen met een gevaarlijke vorm van prostaatkanker, die baat zullen hebben bij een tijdige diagnose. Het controleren van het PSA is dan een belangrijke eerste stap.

❌ Fabel: PSA-tests zorgen voor overdiagnoses en overbehandeling

Vroeger werd vaak direct een biopsie gedaan bij een verhoogd PSA. Nu doen we eerst meer onderzoeken, zoals rekenmodellen en MRI-scans. Door deze strategie is de kans op overdiagnoses en overbehandeling veel kleiner.

❌ Fabel: Alleen testen als mannen erom vragen

Alle mannen van tussen 45 en 70 jaar oud met een verhoogd risico zouden hun PSA moeten laten controleren.. Dit helpt gevaarlijke vormen van prostaatkanker tijdig te ontdekken.

 

Ben je benieuwd naar het hele interview met uroloog Sjoerd Klaver? Je leest het op de website van het Anser prostaatcentrum.

 

Het Maasstad Ziekenhuis is een onderdeel van het Anser prostaatnetwerk.