3. Vaststellen beroerte

Een beroerte (CVA)

Na aankomst op de Spoedeisende Hulp (SEH) in het ziekenhuis wordt u direct onderzocht of er sprake is van een CVA. Dit gebeurt door middel van het vragen naar de verschijnselen en (aanvullend) onderzoek. Als duidelijk is dat het om een CVA gaat, wordt er een behandeling gestart (later verder beschreven).

Onderzoeken

  • CT-scan: een CT-scan is een speciale foto van de hersenen. Daarop kan de arts zien of er sprake is van een bloeding of niet. Door middel van het toedienen van contrastvloeistof wordt er gekeken of er een afsluiting in een bloedvat is. Dit is belangrijk om te weten voor de verdere behandeling. Een afsluiting van een bloedvat (herseninfarct) is de eerste dagen nog niet zichtbaar op de CT-scan.
  • Bloedonderzoek: in uw bloed wordt gezocht naar alles wat het risico op een CVA kan vergroten zoals het cholesterolgehalte of het suikergehalte.
  • Hartfilmpje: Een CVA (herseninfarct) kan worden veroorzaakt door een hartritmestoornis. Daarom word er in eerste instantie een hartfilmpje gemaakt op de Spoedeisend Hulp.
  1. Wat is een beroerte
  2. Vaststellen beroerte
  3. Behandeling
  4. Nazorg