Astma

Astma

Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen.

Mogelijke onderzoeken bij Astma

Mogelijke behandelingen bij Astma

Betrokken afdelingen en vakgroepen


De luchtwegen worden nauwer en extra prikkelbaar. Dit geeft klachten als een piepende ademhaling, pijn op de borst, kortademigheid, hoesten en soms slijmproductie.

Deze klachten treden op in aanvallen en ontstaan doordat de bronchiën (de luchtwegvertakkingen in de longen) vernauwen. Het inademen, maar vooral het uitademen, kost moeite.

  • Astma kan op iedere leeftijd voorkomen, maar komt meer voor bij kinderen dan bij volwassenen.
  • Astma ontstaat meestal door een erfelijke gevoeligheid.
  • Bij astma zijn de luchtwegen gevoelig voor allergische prikkels veroorzaakt door pollen, huismijt en huisdieren en niet-allergische prikkels als sigarettenrook, parfum, mist, heftige emoties en zware inspanning. Maar ook door overgevoeligheid van stoffen op het werk (beroepsastma).
  • De ernst van de klachten verschilt, variërend van piepend ademhalen tot levensbedreigend benauwd zijn.

In het Maasstad Ziekenhuis kunnen verschillende onderzoeken bij astma worden gedaan. Welke dit zijn, zie je bij de Mogelijke onderzoeken.

Astma verbetert meestal niet vanzelf. Wanneer er niets aan de astmatische klachten wordt gedaan, kunnen deze verergeren.

Het is natuurlijk verstandig om als astmapatiënt zoveel mogelijk de factoren die een astma-aanval uitlokken te vermijden. Vermijd bijvoorbeeld rokerige ruimtes, maak uw huis zoveel mogelijk stofvrij en zorg dat de kamers goed worden geventileerd.

Vaak zijn dit soort maatregelen alleen niet genoeg om kortademigheid te voorkomen. Gelukkig bestaan er goede geneesmiddelen tegen astma, waarmee de kortademigheid meestal kan worden opgeheven.

In het Maasstad Ziekenhuis kunnen de verschillende behandelingen bij astma worden gedaan. Welke dit zijn, zie je bij de Mogelijke behandelingen

LINKS NOG BIJ BEHANDELINGEN TOEVOEGEN