Behandeling zonder operatie
Een ganglion in de pols kan spontaan verdwijnen of geen klachten geven. Als u klachtenvrij bent, kunt u in overleg met de plastisch chirurg ook besluiten af te wachten.
Een behandeling zonder operatie bestaat uit het leegzuigen van de cyste met een naald en het toedienen van ontstekingsremmers. De kans op terugkeer van het ganglion is wel groot, daarom wordt deze behandeling bijna nooit gekozen.
Behandeling met operatie
Bij een operatie wordt het ganglion helemaal verwijderd.
Voor de operatie
Voor de operatie moet u rekening houden met:
- Neem een begeleider mee naar het ziekenhuis om u na de operatie te helpen met het aankleden en/of vervoer naar huis.
- Draag makkelijke, ruimvallende kleding (in verband met het drukverband/gipsspalk).
- Draag geen sieraden of nagellak.
- Haal alvast pijnstilling in huis (paracetamol, zo nodig krijgt u een recept voor extra pijnstilling).
- Geef eventuele allergieën voor de ingreep door aan de arts.
- Stop in overleg met de arts een aantal dagen voor de operatie met bloedverdunnende medicatie. U kunt dit 1 dag na de operatie weer hervatten.
Operatie
De operatie gebeurt vaak in dagbehandeling onder verdoving van de hele arm. Op de plek van het ganglion (aan rugzijde of palmzijde van de pols) wordt een snee gemaakt. Hierna wordt het ganglion met de steel verwijderd. Dit wordt heel precies gedaan om schade aan omliggende structuren (zoals zenuwen, gewrichtsbanden en bloedvaten) te voorkomen. Het steeltje van het ganglion loopt vaak door tot het polsgewricht. De basis van het steeltje in het polsgewricht wordt ‘schoongemaakt’. De wond wordt met hechtingen gesloten.
Soms kan een ganglion ook onder lokale verdoving verwijderd worden op de polikliniek. Of hiervoor gekozen wordt, hangt af van de locatie van het ganglion en wat u het liefst wilt. Bespreek dit met uw behandelend arts.
Operatie op de polikliniek
Bij een poliklinische operatie mag u van tevoren gewoon eten en drinken.
Bij de operatie ligt u op de rug met uw arm opzij op een armtafel. Voor de start van de operatie kunt u een band (tourniquet) om de bovenarm krijgen. Deze band wordt, nadat de verdoving is ingewerkt opgeblazen. Door de druk van de band worden de bloedvaten naar de hand dichtgedrukt. Tijdens de ingreep stroomt er dan een korte periode geen bloed naar de hand. Zo wordt een beter zicht voor de chirurg gecreëerd. De druk van deze band kan als onprettig worden ervaren.
Het ganglion wordt op dezelfde manier verwijderd als op de dagbehandeling. De wond wordt gesloten met hechtingen en er wordt een drukverband of gipsspalk aangelegd, afhankelijk van waar het ganglion zit.
Hierna kan de band rondom de bovenarm weer leeglopen, zodat de bloedaanvoer naar de hand weer hersteld. Dit kan kortdurend prikkelende sensaties geven.
De operatie duurt ongeveer 15-30 minuten. De coördinatie van bewegingen van uw arm en hand kunnen de eerste uren na de operatie nog lastig zijn door de verdoving.
Een ganglion aan de palmzijde van de pols (blauw) ontstaat vaak in het polsgewricht. Na het verwijderen blijft er een klein litteken over (groene stippellijn).
Een ganglion aan de rugzijde van de pols (blauw) ontstaat vaak tussen 2 handwortelbeentjes (SL ligament). Na het verwijderen blijft er een klein litteken over (groene stippellijn).