Poep spreekuur

Poep spreekuur

Bij het poep spreekuur van de afdeling Kindergeneeskunde worden kinderen met ontlastingsproblemen onderzocht en behandeld.

Route

Bouwdeel E, begane grond

Problemen met ontlasting

Problemen met ontlasting hebben grote invloed op het dagelijks leven, van zowel het kind als de ouder. Ophoudgedrag, angst, pijnlijke ontlasting, soms dagenlang geen ontlasting en ontlasting verlies maken dat het kind zich diep ongelukkig kan voelen en in een sociaal isolement kan belanden. Ouders maken zich heel veel zorgen en het heeft een grote impact op het hele gezin.

Voor deze kinderen en ouders is er het Poep spreekuur. Ruim 75% van de kinderen die hier komen, zijn vaak binnen 3 tot 6 maanden voor een groot deel van hun klachten af.

Kinderen worden verwezen naar het Poep spreekuur als ze één of meer van de volgende klachten hebben.

  • Langdurige verstopping van ontlasting die niet goed regeert op medicatie (obstipatie die niet genoeg reageert op laxerende medicatie).
  • Verlies van ontlasting (fecesincontinentie).
  • Verstopping door ophoudgedrag waardoor, pijn en angst kan ontstaan (obstipatie).
  • Gedrags- en ontwikkelingsproblemen en daarbij chronische obstipatie of fecesincontinentie.

Ontlastingsproblemen hebben meestal geen lichamelijke oorzaak. Maximaal 5% van alle kinderen met ontlastingsproblemen is er daadwerkelijk een lichamelijk probleem.

In alle andere gevallen wordt er gesproken over een functioneel probleem, of anders gezegd: een probleem zonder lichamelijke oorzaak. Dit betekent niet dat het probleem er niet is en dat het niet tot lichamelijke klachten kan leiden! Juist wel.

Het komt vaak voor dat kinderen met ontlastingsproblemen ook gedragsproblemen hebben.

Daarbij moet gedacht worden aan:

  • Gedragsproblemen die voortkomen uit leerproblemen of schoolproblemen.
  • Informatie- en verwerkingsproblemen (ADHD, ADD).
  • Stoornissen in het zogenaamde autistiforme spectrum (PDD-NOS, ODD, klassiek autisme enzovoorts).

Meer weten?