Informatie over je co-schap
Van harte welkom in het Maasstad Ziekenhuis. Wij hopen dat je een leerzame en stimulerende tijd zult hebben. Je kunt hier veel leren en veel doen maar er zal ook het nodige van je gevraagd worden.
Maasstad Academie
De Maasstad Academie is het leerhuis van het Maasstad Ziekenhuis en houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met de professionele ontwikkeling van haar medewerkers. Denk aan opleidingen, onderwijs, cursussen, trainingen, symposia, congressen en wetenschappelijk onderzoek.
Maasstad Academie: `Jouw toptalent, onze zorg!`
Stagebureau
Naast het investeren in eigen medewerkers, richt de Maasstad Academie zich ook op stagiairs en coassistenten. Om er voor te zorgen dat alle praktische zaken rondom het coschap goed en tijdig geregeld zijn, wordt dit op één centraal punt gecoördineerd, namelijk bij het Stagebureau.
Het Stagebureau (onderdeel van de Maasstad Academie) zorgt voor alle praktische zaken rondom het coschap zoals de registratie van de coassistent in het personeelssysteem, de aanmelding voor een personeelspas en dienstkleding, het regelen van toegang tot HIX (elektronisch patiëntendossier systeem) en het contact met het Onderwijs Service Centrum (OSC) van het Erasmus MC.
Formulieren inleveren - uiterlijk 4 weken voor start
Alle formulieren dien je zo snel mogelijk, maar uiterlijk vier weken voor start van je coschap, in te vullen en te retourneren via de link die je van ons hebt ontvangen op je e-mailadres.
Op de formulieren vermeld je een begin- en einddatum van je coschap. Mocht het einde van je coschap eerder of later zijn, dan vragen wij je dit direct aan te geven. Deze informatie wordt verwerkt, waardoor je tot het einde van je coschap toegang hebt tot alle faciliteiten.
Je coschap kan alleen starten als de documenten op tijd zijn ingeleverd. De link naar de formulieren vind je ook op Blackboard.
MRSA-kweek
Aan de hand van de informatie op de ingevulde formulieren zal de afdeling Werk & Gezondheid bepalen of het noodzakelijk is je te onderzoeken op de aanwezigheid van MRSA. Mocht de afdeling Werk & Gezondheid het noodzakelijk vinden dat een MRSA-kweek wordt afgenomen, dan ontvang je een kweekset op je huisadres. Aan deze kweek zijn geen kosten verbonden.
LET OP: wanneer de uitslag van de kweek niet voor de start van je co-schap binnen is, kun je niet starten met je co-schap. Wanneer je de vragen over MRSA met ‘nee’ hebt beantwoord, zal je geen MRSA kweek thuis ontvangen.
Bij vragen kun je contact opnemen met onze afdeling Werk & Gezondheid via telefoonnummer 010 291 1574 of via preventiemedewerker@maasstadziekenhuis.nl.
VOG (Verklaring Omtrent Gedrag)
Alle coassistenten die 6 weken of langer in het Maasstad Ziekenhuis komen werken, zijn verplicht een VOG te overleggen. Je ontvangt van de afdeling HR, op het e-mailadres dat je op je formulieren hebt ingevuld, een inlogcode om digitaal de VOG aan te vragen. Het aanvragen van een VOG is verplicht. Het niet inleveren van de VOG leidt tot het ontbinden van de overeenkomst. De kosten voor de VOG krijg je, nadat HR de VOG ontvangen heeft, automatisch overgemaakt op je rekening.
De originele VOG kun je per post opsturen naar: Maasstad Ziekenhuis, t.a.v. Human Resources, Locatiecode: 2N002, Antwoordnummer 70016, 3070 VB Rotterdam. Je mag hem ook afgeven bij HR in het Maasstadhuis (grijze gebouw tegenover het ziekenhuis) op de 2e verdieping. Let op, je mag hier niet in werkkleding naar toe. Indien je de VOG digitaal ontvangen hebt (deze is dan roze), mag je deze mailen naar: hrservices@maasstadziekenhuis.nl.
Belangrijk vooraf te lezen!
Elke medewerker in het Maasstad Ziekenhuis dient voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten. Hiervoor is een Calamiteiten poster ontwikkeld en ook een waaier Kwaliteit en Veiligheid. We willen je vragen deze voor je start goed door te nemen. Een exemplaar van de waaier is ook beschikbaar op de afdeling.
Voor de Calamiteiten poster: klik hier
Voor de waaier Kwaliteit en Veiligheid: klik hier
Hoe laat en waar kun je je melden op je eerste dag? Klik hier
Hieronder vind je per afdeling informatie die van belang kan zijn voor je start. Staat je afdeling er niet bij, dan ontvang je alle benodigde informatie rechtstreeks van de afdeling of op je eerste werkdag.
Personeelspas en informatie account
Op de eerste dag van je coschap in het Maasstad Ziekenhuis kun je vanaf 7.30 uur een personeelspas laten maken. Uiteraard kan dat alleen als de volledig ingevulde formulieren op tijd bij ons zijn ingeleverd. Zorg dat je een geldig legitimatiebewijs bij je hebt om een personeelspas aan te vragen.
De personeelspas wordt gemaakt bij het Maasstad Service Punt (MSP) BackOffice op de 1e verdieping van het ziekenhuis. Het MSP is te vinden op locatiecode 1H6 113 (net voor de loopbrug naar het personeelsrestaurant, bij het stiltecentrum). Bij het MSP ontvang je ook je inloggegevens voor de werkomgeving van het ziekenhuis.
Je bent verplicht de personeelspas zichtbaar te dragen. Dit om personeel te onderscheiden van patiënten en bezoekers.
Met de personeelspas kun je jezelf identificeren, deuren openen via een kaartlezer (beveiliging), veilig printen en dienstkleding ophalen uit de KUA (Kleding Uitgifte Automaat).
Dienstkleding
Zodra je personeelspas hebt ontvangen, kun je ook kleding krijgen bij de kledinguitgifte (de verwerkingstijd nadat je pas in geactiveerd is maximaal 1 uur, het kan dus even duren voordat je de kleding uit het apparaat kan ontvangen).
De kledinguitgifte vind je op de 1e verdieping, richting de Maasstadzaal. In bouwdeel G ga je de meteen rechts de deur door, je loopt langs de kledinguitgifte-apparaten. Om de hoek vindt je het scherm waar je de kleding kunt selecteren en daarna bij de uitgifte-apparaten kunt pakken (de kledinghangers daar achterlaten). Er komt een willekeurige maat op je pas te staan.
Indien de maat niet klopt, dan kun je terecht bij het beeldscherm bij het kantoor van de KUA (locatiecode 1G4 105) om zelf je maat aan te passen. Deze vindt je in bouwdeel G, voorbij de trappen/liften aan de rechterkant.
Indien er onverhoopt nog geen kleding op je pas staat, dan kun je hiervoor terecht bij het kantoortje van de KUA (naast het beeldscherm om de maten aan te passen). Zij zijn (bij afwezigheid) telefonisch te bereiken op: 010 - 291 2579.
Dienstkleding mag uitsluitend binnen de ziekenhuismuren gedragen worden, inclusief de binnentuinen van het ziekenhuis. Het is niet toegestaan zich in ziekenhuiskleding buiten het ziekenhuis te begeven.
Melden op de afdeling
Zodra de personeelspas en dienstkleding zijn geregeld, kun je je melden op de desbetreffende afdeling. (Indien de dienstkleding nog niet gereed is op je personeelspas, adviseren we je het later nog eens te proberen).
Voor specifieke informatie over de start op je afdeling: klik hier
Het adres van het Maasstad Ziekenhuis is Maasstadweg 21, 3079 DZ te Rotterdam.
Vertrouwenspersoon / grensoverschrijdend gedrag
Iedereen verdient een veilige werkomgeving. Dat houdt in dat alle medewerkers en patiënten elkaar respecteren en dat we alert zijn op (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
Binnen het Maasstad Ziekenhuis wordt grensoverschrijdend gedrag niet getolereerd. De raad van bestuur zet zich in om medewerkers in goede harmonie en met respect voor elkaar te laten samenwerken en zorg te laten dragen voor de patiënten.
Binnen het Maasstad Ziekenhuis zijn er vertrouwenspersonen aangesteld voor medewerkers die te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen.
Voor de arts-assistenten en coassistenten zijn er twee vertrouwenspersonen aangesteld:
Jolise Martens (arts-specialist Gynaecologie) - bereikbaar op toestel 1720
Anja van Houten (arts-specialist Interne Geneeskunde) - bereikbaar op toestel 3558
Eef Herregodts (communicatieadviseur) - bereikbaar op 06 51 046 542
Rol van de vertrouwenspersoon
De vertrouwenspersonen zijn een luisterend oor voor medewerkers en vrijwilligers die ongewenste omgangsvormen ervaren op het werk. Onder ongewenste omgangsvormen worden verstaan:
- (seksuele) intimidatie
- agressie en geweld
- pesten
- discriminatie
De vertrouwenspersonen luisteren naar het verhaal van de melder, helpen de problematiek te verhelderen, ondersteunen bij het bepalen van eventuele vervolgstappen, begeleiden de medewerker mochten zij een melding willen maken en verlenen nazorg indien gewenst.
De vertrouwenspersonen gaan met de grootst mogelijke zorgvuldigheid om met de problematiek en de vraagstukken. De vertrouwenspersonen hebben namelijk geheimhoudingsplicht. Bovendien kunnen zij niets doen zonder de expliciete toestemming van de medewerker die hulp inroept. Alleen met toestemming kunnen zij informatie inwinnen bij andere personen of instanties. De vertrouwenspersonen bieden ook nazorg en houden vinger aan de pols bij de melder.
Computer en HIX
In ons ziekenhuis maken we gebruik van HIX om onder meer patiënten te registreren en op te nemen, afspraken te plannen, diagnoses en verrichtingen bij te houden, lab- en röntgenorders aan te vragen, te factureren etc.
Om toegang te krijgen tot het netwerk kan je gebruik maken van je persoonlijke account. Voor de periode van je coschap in het Maasstad Ziekenhuis heb je autorisatie gekregen om te werken met HIX.
Verdere informatie over het inloggen en HIX ontvang je op je eerste dag.
Procedures en richtlijnen hygiëne
Algemene voorzorgsmaatregelen zijn basismaatregelen die altijd van toepassing zijn bij verrichten van patiëntenzorg en bij omgang met patiëntmateriaal. Hierdoor zijn de algemene voorzorgsmaatregelen uitgangspunt voor alle infectiepreventierichtlijnen. Dit betekent dat algemene voorzorgsmaatregelen in alle situaties én bij elk patiëntencontact én door iedere medewerker/stagiair moeten worden nageleefd.
De actuele Algemene Voorzorgsmaatregelen (AVM) zijn terug te vinden op het intranet van het Maasstad Ziekenhuis.
Kleed je volgens afpraak:
- Draag haar langer dan schouderlengte bijeengebonden en opgestoken
- Draag geen sieraden zoals ringen, armbanden, polshorloges, hangende oorbellen, etc.
- Houd nagels kort en schoon, geen nagellak of kunstnagels.
- Draag dienstkleding correct gesloten.
- Draag geen lange mouwen onder dienstkleding.
- Dienstkleding bedekt eigen kleding volledig tot de knie.
- Draag dichte klompen/schoenen die te reinigen en desinfecteren zijn.
Social Media
Het Maasstad Ziekenhuis ziet het gebruik van Social Media als een belangrijke maatschappelijke ontwikkeling. Platforms als Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube bieden kansen om te laten zien dat je trots bent op jouw werk en kunnen bijdragen aan een positief imago van het Maasstad Ziekenhuis. Het delen van informatie en kennis met groepen waarmee vroeger nauwelijks communicatie mogelijk was, kan leiden tot een beter beeld van de organisatieomgeving.
Het Maasstad Ziekenhuis heeft een Social Media Code opgesteld voor haar medewerkers. Deze Social Media Code kun je, zodra je bent gestart, vinden op ons intranet door in het zoekvenster 'Social Media Code' in te typen.
Feestdagen en werkdagen
Coassistenten kunnen niet verplicht worden tot het draaien van een dienst op een officiële feestdag. Uiteraard kan dit wel op vrijwillige basis. Deze dienst wordt dan als een weekenddienst gerekend.
Goede Vrijdag wordt in het ziekenhuis als een werkdag gezien, coassistenten worden op die dag gewoon ingepland voor een dienst.
Bevrijdingsdag daarentegen is wel een vrije dag.
Parkeren Q-park
Q-park biedt de medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis de mogelijkheid om parkeerabonnementen en parkeerkaarten (Q-park Card) aan te schaffen.
Meer informatie hierover, evenals het aanvraagformulier voor de parkeergarage, kun je vinden op Intranet.
Fietsenstalling
Je kunt je fiets gratis parkeren in de fietsenstalling gelegen tussen het Maasstadziekenhuis en de parkeergarage. Deze fietsenstalling is niet bestemd voor patiënten en bezoekers. De medewerkers van het ziekenhuis krijgen toegang tot de fietsenstalling middels de personeelspas.
Personeelsrestaurant La Cantina
Op de Zorgboulevard is een personeelsrestaurant voor alle medewerkers van het ziekenhuis. De openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 11.30 uur tot 14.00 uur. Hier kunnen alle medewerkers tegen een gereduceerd tarief een lunch nuttigen. Ook is het mogelijk een avondmaaltijd te reserveren. Het restaurant is te vinden op de 1e verdieping.
Van de coassistent wordt verwacht dat:
- Hij/zij zich inspant om op adequate wijze de onderwijsdoelen van het coassistentschap te bereiken;
- Hij/zij initiatief neemt tot het vragen van feedback en actief gebruik maakt van het feedbackzakboekje;
- Hij/zij in overleg met, of in opdracht van, de opleider of arts-assistent de gegevens van patiënten bijhoudt;
- Hij/zij de professionele aspecten bij de uitvoering van het coassistentschap respecteert en deze zo nodig met de opleiding of arts-assistent bespreekt;
- Hij/zij zich professioneel gedraagt, dat wil zeggen:
o Zich gedraagt volgens de Erasmus-regels voor patiëntgebonden vaardigheden en patiënten contacten.
o Een correcte en professionele houding heeft in het contact met patiënten en hun familieleden, verpleegkundigen, coassistenten, artsen, psychologen, paramedici en andere medewerkers.
o Meewerkt aan de door het Erasmus MC of de gezondheidsinstelling georganiseerde evaluatie van het coschap.
o Zich houdt aan de regels van het infectiepreventieprotocol.
Introductie en scholing coassistenten
Op het moment dat je komt werken in het Maasstad Ziekenhuis volg je een aantal scholingen. Je krijgt een inlogcode om in Maaswijzer (het leermanagementsysteem van het ziekenhuis) in te loggen en de e-learningmodules die daar aan je gekoppeld zijn te volgen. Enkele modules zijn zelfstudiemodules, aan andere modules is een praktijktraining gekoppeld. Voor het praktijkgedeelte wordt je uitgenodigd door de reanimatiecoördinator. De gegevens om in te loggen worden je via de mail toegestuurd.
E-learningmodule (zelfstudie) |
Blended Learning traject * |
Digitale rondleiding door het Maasstad Ziekenhuis |
Reanimatie BLS & AED |
Ontruimingsinstructie |
Perifeer infuus |
|
Venapunctie |
|
ABCD methodiek |
|
|
* Het Blended Learning traject bestaat uit een e-learningmodule en een praktijkbijeenkomst.
Co-lunch
Elke maand organiseert het leerhuis van het ziekenhuis, de Maasstad Academie, speciaal voor alle coassistenten de co-lunch. Het doel van de lunchbijeenkomst is om je meer inzicht te geven in onze ziekenhuisorganisatie en om te laten zien wat er buiten jouw afdeling nog meer gaande is in het Maasstad Ziekenhuis. Tijdens de lunch zullen artsen of medewerkers uit het ziekenhuis een voordracht geven over onderwerpen betreffende de organisatie die voor jou van belang zijn.
Tijdstip: 12.30 tot 13.30 uur
Locatie: Maasstadzaal
De lunches staan in het teken van interactie, leren en delen. Graag willen wij jullie wat leren op een interactieve manier, maar wij horen ook graag jullie ervaringen op bepaalde onderwerpen.
Co-raad
Naast de activiteiten (co-lunch, academieavonden, wetenschapslunches en wetenschapsavond) die de Maasstad Academie organiseert, organiseert ook de co-raad verscheidende activiteiten voor jullie. De co-raad is ontstaan vanuit de MFVR (medische faculteitsvereniging van Rotterdam). De co-raad bestaat uit ongeveer 15 coassistenten die zich bezig houden met het wel en wee van alle coassistenten van de Erasmus Universiteit. De activiteiten die de co-raad organiseert zijn zowel studie-gerelateerd als niet studie-gerelateerd. Zo organiseert de co-raad niet studie-gerelateerde activiteiten zoals borrels en feesten. Studie-gerelateerde activiteiten zijn bijvoorbeeld een co-lunch in het ziekenhuis één maal in de 6 maanden (om de co-schappen in het ziekenhuis te evalueren), Co Cursus Avonden (CCA) en een avond om te netwerken met specialisten.
Voor meer informatie over de co-raad en haar activiteiten kun je kijken op www.coraadrotterdam.nl
Onderzoek
Ga je een onderzoek doen? In het Maasstad Ziekenhuis hebben we een Wetenschapsbureau. Zij kunnen je ondersteunen bij de verschillende aspecten van onderzoek.
Vier keer per jaar wordt de ICH-GCP-training voor onderzoekers aangeboden. Mocht je onderzoek willen doen tijdens je co-schappen, dan is het aan te raden deze training te volgen.
Het komt regelmatig voor dat het onderzoek door blijft lopen na je co-schappen. Het is leuk als je dan alsnog bij het onderzoek betrokken kunt blijven. Dit kan echter niet op basis van een stageovereenkomst. Hiervoor moet een gastvrijheidsovereenkomst voor onderzoekers worden getekend. Hiervoor kun je terecht bij het Wetenschapsbureau. Let op dat je hiermee niet tot het laatste moment wacht.
Het Wetenschapsbureau kun je bereiken via
wetenschapsbureau@maasstadziekenhuis.nl of telefoonnummer 3357.
Evaluatieformulieren
Om de kwaliteit van het leerklimaat te kunnen meten en waar nodig te kunnen verbeteren, is het wenselijk dat je na ieder coschap een evaluatieformulier inlevert. Dit formulier wordt digitaal toegestuurd door het Erasmus MC. We willen je vragen of je dit formulier zo spoedig mogelijk wilt invullen en digitaal terug wilt sturen naar het Erasmus MC.
Beoordelingsformulieren
Na ieder coschap wordt door de opleider van de coassistenten van de afdeling een beoordelingsformulier over jouw coschap ingevuld. Hij of zij stuurt dit formulier naar het Onderwijs Service Centrum (OSC) van het Erasmus MC. Mocht je een uitdraai van dit formulier willen, dan kun je hierover contact opnemen met de opleider van de coassistenten van jouw afdeling of met OSC. Meer informatie over de inhoud van het beoordelingsformulier kun je vinden op het BlackBoard van het Erasmus MC.
Einde coschap
Wanneer je coschap is beëindigd, dien je:
- je dienstkleding in te leveren bij de KUA
- je personeelspas dien je in te leveren bij het MSP
Indien je dienstkleding niet binnen een week na de einddatum is ingeleverd bij de KUA en je personeelspas bij het MSP, zal het Maasstad Ziekenhuis genoodzaakt zijn de vermiste dienstkleding in rekening te brengen. Voor je dienstkleding wordt € 23,- en voor je personeelspas € 15,- in rekening gebracht.
LET OP: Als je je personeelspas hebt ingeleverd kun je ’s middags de personeelsfietsenstalling niet meer uit. We raden je daarom aan om je fiets die dag ergens anders te stallen of eerst je fiets op te halen en dan je personeelspas in te leveren.
Deze vergoeding geldt alleen voor coassistenten die hun werkzaamheden verrichten in een ziekenhuis dat onder de werkingssfeer van de Cao Ziekenhuizen valt. De onkostenvergoeding is bedoeld als tegemoetkoming in de studiekosten van de coassistent. In 2020 is in overleg met werkgeversorganisatie NVZ en de Belastingdienst, de volgende regeling tot stand gekomen:
De coassistent heeft recht op de vergoeding voor de periode dat de coassistent coschappen loopt in het ziekenhuis. Omdat een coschap niet altijd volle maanden beslaat, is in de regeling, de vergoeding teruggebracht tot een vergoeding per dag (€1.800/261 dagen = € 6,90 per dag). De uitbetaling vindt achteraf plaats in de maand volgend op de maand waarin de coschappen zijn gelopen.
Om de betaling van de onkostenvergoeding op een correcte fiscale wijze te kunnen toepassen loopt de uitbetaling van de onkostenvergoeding via de salarisadministratie. Van belang is dat je kunt aantonen dat je kosten hebt gemaakt. Dit kan middels een betaalbewijs van de te vergoeden kosten: een betaalbewijs collegegeld. Deze kan dan als onderbouwing fungeren in de salarisadministratie van het ziekenhuis. Indien je coschappen vallen onder studiejaar 2023-2024 dan dient het betaalbewijs collegegeld van 2023-2024 te worden aangeleverd.
Om voor de vergoeding in aanmerking te komen, dien je een bij het aanleveren van je documenten op de PNIL je bankrekeningnummer duidelijk in te vullen. Daarnaast ontvangen we op dat moment graag een betaalbewijs collegegeld. Op dit betaalbewijs dient jouw naam vermeld te zijn. Let op, een bewijs van inschrijving is niet voldoende!
Let op: indien je geen bewijs collegegeld kunt aanleveren (bijv omdat je geen collegegeld betaald) kunnen wij helaas geen vergoeding aan je overmaken.
Vier keer per jaar wordt de ICH-GCP training aangeboden. Mocht je onderzoek willen doen tijdens je coschappen of stage, dan is het aan te raden deze training te volgen.
Het Wetenschapsbureau is bereikbaar via wetenschapsbureau@maasstadziekenhuis.nl of via telefoonnummer 010 291 3357.
Stagebureau
Het Stagebureau is voor vragen bereikbaar via stagebureau@maasstadziekenhuis.nl of bel 010 291 3400.
Van maandag t/m vrijdag kun je tussen 8.00 en 16.30 uur ook langslopen.
Het Stagebureau is te vinden op de Medimall, locatiecode C1.13H.03
Belangrijke interne telefoonnummers
Reanimatie | 7777 |
Brand of onraad | 5555 |
Meldkamer beveiliging | 4000 |
Maasstad Service Punt | 3880 |
Vertrouwenspersonen
Vertrouwenspersoon van het ziekenhuis voor coassistenten:
Dr. Jolise Martens (gynaecoloog)
Kijk voor meer informatie op de vacaturepagina van het Maasstad Ziekenhuis. Onder het kopje Ondersteunende Diensten vind je twee vacatures:
- Vacature medewerker studentenpool (zorg)
- Vacature medewerker studentenpool (administratie)