Hand- en polstumoren

Hand- en polstumoren

Tumor is het Latijnse woord voor zwelling en het wordt vaak gebruikt voor een kankergezwel. Maar tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn. Bij een tumor in de hand of de pols zit er dus een zwelling op de hand of pols.

Als het gaat om een kwaadaardige tumor, dan spreekt men van kanker. Kwaadaardige tumoren kunnen omliggende weefsels binnendringen, kwaadaardige tumoren in het hand- en polsgebied komen bijna nooit voor.

Goedaardige tumoren groeien niet door in omliggende weefsels en verspreiden zich niet door het lichaam.

Mogelijke onderzoeken bij Hand- en polstumoren

Betrokken afdelingen en vakgroepen


Goedaardige tumoren in het hand- en pols gebied:

Ganglion

Een ganglion of slijmcyste is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht. Ga voor meer informatie naar:

Reuscel tumor van een peesschede

Een reuscel tumor van de peesschede (de peesschede is een buisvormige structuur rondom de pees) is een solide tumor. De tumor is goedaardig en groeit langzaam. De afwijking komt regelmatig voor rondom het eindgewricht van de vinger. Het komt het vaakst voor bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering.

Epidermale inclusie cyste

Een epidermale inclusie cyste is een holte gevuld met vocht. De cyste ontstaat direct onder de huid. De inhoud van de cyste bestaat uit cellen van de opperhuid (epidermale cellen), hoornstof (keratine) en afbraakproducten hiervan. De arts gaat vooral af op het klachtenpatroon dat u beschrijft en de uitslagen van het lichamelijk onderzoek. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering. Als de cyste ontstoken is, dan bestaat de behandeling uit het openen van de cyste, het laten wegvloeien van de inhoud en regelmatig spoelen.

Lipoom

Een lipoom is een tumor van vetweefselcellen. Een lipoom kan klachten geven door druk op een van de zenuwen. De behandeling bestaat uit een operatieve verwijdering.

Fibroom

Een fibroom is een tumor van bindweefselcellen. Bindweefsel steunt, beschermt en bepaalt de vorm van organen. Fibromen van de hand groeien langzaam en zijn zeldzaam.

Exostose

Een exostose is een benig uitsteeksel van een bot. Als een exostose klachten geeft, kan gekozen worden voor een operatie waarbij het uitsteeksel wordt verwijderd.

Glomustumor
Een glomustumor (angioneuroma) is een goedaardige woekering van cellen van het glomuslichaam. Ga voor meer informatie naar Glomustumor.

Enchondroom

Een enchondroom is een cysteuze afwijking in het beenmerg van het bot. Het komt vaker voor bij jonge mensen. Een enchondroom geeft niet altijd klachten en kan bij toeval op een röntgenfoto gevonden worden. Mogelijke klachten van een enchondroom zijn zwellingen en pijn. Ook kan een enchondroom het bot verzwakken en uiteindelijk een botbreuk veroorzaken. Afhankelijk van de klachten en de uitbreiding kan een enchondroom wordt deze operatief verwijderd. 

Kwaadaardige tumoren in het hand- en polsgebied

Wanneer u een zwelling in de hand of pols ontdekt, ontstaat er vaak ongerustheid over kanker. Bij kanker is er een ongeremde deling van de lichaamscellen. Kanker in het hand- en polsgebied komt bijna nooit voor. Het meest voorkomende type kanker van de hand is huidkanker. Andere typen kanker zijn zeer zeldzaam. Het is ook mogelijk dat kanker vanuit een andere plek in het lichaam uitzaait naar de hand.

Als er verdenking bestaat op een kwaadaardig type kanker (met uitzondering van huidkanker), wordt er na uitgebreid lichamelijk onderzoek vaak aanvullend onderzoek gedaan. Dit aanvullend onderzoek kan bestaan uit:

  • Röntgenonderzoek
  • MRI-onderzoek
  • CT-onderzoek
  • Botscan
  • Biopsie

De behandeling bestaat vaak uit een operatieve verwijdering van de tumor. Dit gaat in overleg met een oncologisch chirurg.

Nadat de tumor is verwijderd, wordt deze opgestuurd naar de patholoog. De patholoog bekijkt dan wat voor type tumor het is.

De uitslag van de patholoog bepaalt de verdere behandeling.

Meer weten?