Meer over Kindergeneeskunde

Meer over Kindergeneeskunde

We behandelen alle soorten ziektes en aandoeningen. Daarbij werken we vaak nauw samen met andere artsen. Naast de algemene kindergeneeskunde zijn onze artsen ook gespecialiseerd in zogenaamde deelgebieden.

Voorzieningen en informatie voor ouders

Wanneer uw kind verblijft op de afdeling Kindergeneeskunde is het volgende belangrijk.

  • Ouders en kind worden voor de opnamedag gezien door een anesthesioloog op het anesthesiespreekuur als een operatie met verdoving (narcose) nodig is.
  • Ouders kunnen aanwezig zijn bij het inleiden van de verdoving bij een geplande en bij een spoedoperatie. Het kan altijd zijn dat anders wordt besloten als dit nodig is in het belang van uw kind.
  • Ouders kunnen aanwezig zijn bij het ontwaken uit de verdoving.
  • Ouders ontvangen informatie over de rechten van minderjarigen in de gezondheidszorg conform de wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Rooming-in

Rooming-in betekent dat er 24 uur per dag 1 ouder of verzorger bij het kind is, er mag gewisseld worden. Een van de ouders, of een ander vertrouwd (meerderjarig) persoon, mag blijven slapen in een bed naast dat van uw kind. Voor veel ouders wordt dit als zeer prettig ervaren. U kan dan ook meehelpen bij de verzorging van uw kind.

Als u rooming-in bent, krijgt u ’s ochtends tegelijk met uw kind een ontbijt van het ziekenhuis. Overige maaltijden moet u zelf regelen.

Ouderkamer

Als u even niet op de kamer bent, maar wel in de buurt van uw kind wilt zijn, kunt u gebruik maken van de ouderkamer. Hier zijn een koffie/thee automaat, een koelkast voor uw persoonlijke eet- en drinkwaren en comfortabele stoelen aanwezig.
Roken is in het ziekenhuis niet toegestaan. Wilt u roken, dan verzoeken wij u naar buiten te gaan en dit te doen buiten de rookvrije zone.

Lees de folder Voor kinderen en hun ouders of verzorgers voor uitgebreide informatie.

Uw kind in dagbehandeling

Een dagbehandeling houdt in dat uw kind en u een korte tijd voor een behandeling op de afdeling Kindergeneeskunde zijn en na de behandeling, op de zelfde dag, weer naar huis mogen.

Onderzoeken

Met de behandelend kinderarts heeft u afgesproken dat uw zoon/dochter wordt geholpen in dagbehandeling. De kinderarts heeft met u besproken welk specifiek onderzoek uw kind krijgt en uitgelegd hoe dit verloopt. Ook heeft u een folder/brief gekregen waar dit nog een keer in staat beschreven. Heeft u na het lezen van de folder nog vragen hebben kunt u contact opnemen met de afdeling Kindergeneeskunde.

Operatie

Komt u voor een operatie van uw kind in dagbehandeling, dan krijgt u uitleg en begeleiding van een van de pedagogisch hulpverleners op de afdeling. Zij begeleiden u totdat uw kind onder verdoving is.

Bij kinderen wordt eigenlijk altijd volledige verdoving toegepast. Tijdens de preoperatieve screening wordt afgesproken of uw kind gaat slapen met een kapje of een infuus(prik).

  • Wanneer uw kind met een kapje in slaap gaat, ademt uw kind een mengsel van zuurstof en anesthesiegas in, totdat het slaapt.
  • Met een prik krijgt uw kind een infuus waardoor medicijnen gegeven worden om hem/haar in slaap te brengen. Van tevoren kan op de afdeling Emla zalf gegeven worden, dit verdoofd de huid waardoor de prik minder gevoeld wordt.

Wanneer het een geplande ingreep is, mag een van de ouders mee totdat het kind slaapt, ook op de uitslaapkamer mag een van de ouders bij het kind zijn.

Bij niet geplande (spoed) ingrepen mag een van de ouders in principe mee naar de operatiekamer. Het kan altijd zijn dat anders wordt besloten als dit nodig is in het belang van uw kind.

Lees hier meer informatie over anesthesie bij kinderen.

Lees hier wat u meeneemt bij de opname.

Voorbereiding door pedagogisch hulpverlener

Op de afdeling Kindergeneeskunde zijn pedagogisch hulpverleners aanwezig die uw kind kunnen uitleggen hoe de behandeling verloopt en wat jullie die dag kunnen verwachten. Ook begeleidt een van hen jullie tijdens het onderzoek.

Heeft uw kind van tevoren al heel veel vragen over het onderzoek of de operatie, dan kunt u een afspraak maken met de pedagogisch hulpverleners voor een voorbereidend gesprek op de afdeling. Met fotomateriaal leggen zij jullie uit wat er gaat gebeuren.

Wat kunt u uw kind zelf vertellen?

Het is belangrijk uw kind van tevoren duidelijk en eerlijk te vertellen waarvoor hij of zij naar het ziekenhuis moet en wat daar gaat gebeuren. Kinderen weten graag van te voren waar ze aan toe zijn en dit neemt ook een stukje angst voor het onbekende weg.

De manier waarop u uw kind kunt voorbereiden is afhankelijk van de leeftijd en het karakter van uw kind. Een jong kind heeft genoeg aan eenvoudige uitleg, een ouder kind wil graag meer details weten.

Als voorbereiding kunt u met uw kind ook boekjes lezen over het ziekenhuis of onze speciale kinderwebsite maasenik.nl bezoeken. Hierop staan veel filmpjes en foto's over onder andere behandelingen, onderzoeken en een operatie. 

In het Maasstad ziekenhuis

  • Krijgen ouders informatie over de voorbereidingen op de ingreep, tot wanneer en wat mag mijn kind eten en drinken (het nuchter zijn).
  • Worden ouders en kind voor de opnamedag gezien door een anesthesioloog.
  • Kunnen ouders de hele tijd bij het kind blijven.
  • Ontvangen ouders informatie over de rechten van minderjarigen in de gezondheidszorg conform de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).
  • Krijgen ouders informatie over de pijnbestrijding.

Heeft u vragen hierover dan kunt die stellen aan de de behandeld arts.

Op de afdeling hebben we een beterboek. Het is een goed voorbeeld van speelse voorlichting, afgestemd op het niveau en de belevingswereld van kinderen.

Wij werken graag met Beterboek!

Kinderen zijn vaak angstig als ze in het ziekenhuis worden opgenomen. Om ze spelenderwijs wegwijs te maken in het Maasstad Ziekenhuis, gebruiken wij graag het Beterboek van uitgeverij Meteau.

Het boek vertelt in beeld en woord over de kinderafdeling, de mensen die er werken en onze faciliteiten. Hierdoor kunnen de kinderen bewust terugkijken naar hun afdeling.

In het beterboek is ruimte om verpleging en andere medewerkers een stukje te laten schrijven. Veel kinderen vragen dit dan ook!

Is uw kind opgenomen in het ziekenhuis of kan uw kind door ziekte weinig naar school? Dan is er een risico dat uw kind achterstanden gaat oplopen met schoolwerk. Het kan ook zijn dat uw kind minder makkelijk aansluiting vindt bij de klas of op een andere manier problemen op school ondervindt door het ziek zijn.

Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam is gespecialiseerd in de begeleiding van zieke leerlingen en hun school. Zo geven de consulenten van het expertisecentrum informatie over de gevolgen die de ziekte en de behandeling kunnen hebben op de schoolprestaties. Ze kunnen met school overleggen over eventuele aanpassingen, zoals het bijstellen van het lesprogramma van uw kind. Ook hebben ze aandacht voor de sociale gevolgen van het ziek zijn.

In bepaalde gevallen is het mogelijk dat een docent van het expertisecentrum in het ziekenhuis of thuis les komt geven aan een leerling.

U kunt het Expertisecentrum Ziek en Onderwijs Rotterdam bereiken op telefoonnummer (010) 703 69 55 of via e-mail ziekenonderwijs@erasmusmc.nl.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.ziek-en-onderwijs.nl.

Om kinderen goed voor te bereiden op een bezoek aan de polikliniek, een onderzoek of operatie, is het goed om met uw kind samen informatie door te nemen.

Hierdoor wordt het bezoek, onderzoek of de operatie vaak beter ervaren door het kind en verloopt het aangenamer.

Op onze kinderwebsite maasenik.nl wordt op leeftijdcategorie uitgelegd hoe het in het Maasstad Ziekenhuis gaat. Door middel van foto's en filmpjes kunnen kinderen al een digitaal kijkje nemen in het Maasstad Ziekenhuis.

Hieronder een aantal goede boeken en andere websites op een rij:

Buiten onze eigen website met Monkie Maas, is er ook nog een andere algemeen informatieve website over het ziekenhuis, onderzoeken en ziektes. Dit is een website voor kinderen van 4-16 jaar: www.keikiz.tv
Als je iets wilt weten over het ziekenhuis, ben je hier goed. Of het nu gaat om een onderzoek, een ingreep, een apparaat, of wie er in het ziekenhuis werken; je vindt het hier allemaal.

Voor ouders en kinderen is er ook nog de website www.kindenziekenhuis.nl
Of het nu gaat om pasgeborenen, peuters, schoolkinderen of tieners; of ze nu een gebroken arm of een chronische aandoening hebben; of ze nu in het ziekenhuis, medische instelling/praktijk, of thuis worden behandeld. Kind & Ziekenhuis behartigt de belangen van al deze kinderen en hun (aanstaande) ouders en geeft informatie en advies

In de bibliotheek en (kinder)boekhandel zijn veel boeken te vinden over het ziekenhuis, die nuttig zijn bij de voorbereiding op de opname. Hieronder een aantal suggesties:

Voor kinderen vanaf 2 jaar:

  • Nijntje in het ziekenhuis, Nijntje moet haar amandelen laten knippen.
    Dick Bruna, uitgeverij Mercis. ISBN 9073991870.
  • Lassa gaat naar het ziekenhuis
    Esther en Kirsten Plomp, uitgeverij Scala. ISBN 9077990186.
    Voorleesprentenboek over Lassa die naar het ziekenhuis gaat voor een operatie. Gelukkig hoeft ze niet alleen. Papa en mama gaan mee. Wat gaat er allemaal gebeuren?
  • In het ziekenhuis
    Betty Sluyzer, uitgeverij Mercis. ISBN 9071368610.
    Voorleesprentenboek over het zusje van Kaj, die tijdens het spelen van de rekstok valt. Ze moet naar het ziekenhuis, krijgt allerlei onderzoeken en moet ook een paar nachtjes blijven.

Voor kinderen vanaf 4 jaar:

  • Een bed op wieltjes
    Vivian den Hollander, uitgeverij Unieboek. ISBN 9026987846.
    Voorleesprentenboek over Marije en haar buurjongetje Bart. Als Bart zijn been breekt moet hij met de ziekenwagen naar het ziekenhuis. Marije moet later zelf ook naar het ziekenhuis, om haar amandelen te laten knippen. Hun klasgenoten hebben ook wel eens met het ziekenhuis te maken gehad.
  • Lucas en de slaapdokter
    Stefan Boonen en Brigitte Vangehuchten, uitgeverij Clavis. ISBN 9068229684.
    Speels, kleurrijk prentenboek met een informatief tintje dat een kind voorbereidt op een ziekenhuisopname (geeft ook uitleg over narcose).
  • De operatie van kleine olifant
    José Boone, uitgeverij De Toorts. ISBN 9060207468.
    Dit boek gaat niet in op de soort operatie, maar op wat het kind ziet, voelt, hoort en ruikt als het moet worden geopereerd. Met diverse spelletjes: de kinderen kunnen knippen, plakken, tekenen en kleuren. Het boek en de instructies bij de spelletjes kunnen aan kinderen worden voorgelezen. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen alles zelf lezen.
  • Serie De Ziekenboeg (o.a. IJs voor Matthijs (over amandelen knippen), Het been van Heleen (over beenbreuk) en De Darm van Harm (over blindedarmontsteking)), uitgeverij Sjaloom.
    In elk boek van De Ziekenboeg wordt het verhaal verteld van een kind dat te maken krijgt met een ziekte of behandeling. Dat kan van alles zijn: van waterpokken tot amandelen knippen in het ziekenhuis, van allergie tot een hersenschudding.

Voor kinderen vanaf 8 jaar:

  • Naar het ziekenhuis
    Silvie Vanhoucke, uitgeverij de Eenhoorn. ISBN 9058380730.
    Als je meer weet over het ziekenhuis, ben je al heel wat minder bang om er naar toe te gaan! Dit boek biedt een speels antwoord op vragen die kinderen zich stellen bij een opname.
  • Ziekenhuis survivalgids. Wegwijs in de wereld van de witte jassen
    Yvonne Prins, uitgeverij Scriptum. ISBN 9058380739.
    Of je nu naar het ziekenhuis moet voor een poliklinische afspraak of voor een langer verblijf, deze survivalgids biedt volop informatie over de wereld waar de witte jassen het voor het zeggen hebben.

Voor ouders:

  • Als je kind naar het ziekenhuis moet
    José Sagasser i.s.m. de Landelijke Vereniging Kind en Ziekenhuis, uitgeverij MOM-Unieboek. ISBN 9026927606.
    Als je kind naar het ziekenhuis moet, krijg je als ouder te maken met veel praktische zaken en emotionele vragen van jezelf en je kind. José Sagasser geeft antwoord op deze vagen en biedt tips en adviezen om de ziekenhuiservaring zo soepel mogelijk te laten verlopen voor ouder en kind.

Voor kinderen, onder de 18 jaar, met een blijvende (chronische) ziekte heeft het Maasstad Ziekenhuis het spaarsysteem ‘Franniez’.

Het systeem bestaat uit een spiraal, gekleurde treden (de Franniez), stickers en een digitaal dagboek.

Franniez zijn bedoeld om kinderen te steunen bij hun ziekte. Iedere keer als de kinderen iets belangrijks rondom hun ziekte meemaken, mogen zij een trede en 2 vrolijke stickers uitkiezen, die op de trede worden geplakt. De trede wordt vervolgens aan de spiraal geschoven. Er kan worden gekozen uit 15 kleuren treden en heel veel vrolijke themastickers.

Gedachte achter themastickers

Alle stickers zijn gebaseerd op het thema ‘zee’ omdat een chronische ziekte is als de golven van de zee: het heeft pieken en dalen. De stickers symboliseren, allemaal met een knipoog, een belangrijke gebeurtenis, zoals een prik, operatie, scan, een slechte of juist een goede dag.

Franniez

Het Maasstad Ziekenhuis en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) hebben beide een digitaal dossier van uw kind.

De informatie in de dossiers is vertrouwelijk en mag alleen ingezien worden door de deskundigen die direct betrokken zijn bij de zorg voor uw kind.

De kinderarts heeft alleen geen inzage in het dossier van het CJG en omgekeerd is dat ook niet het geval.

Na bezoek van uw kind aan de polikliniek en/of na opname in het ziekenhuis wordt de huisarts altijd per brief geïnformeerd over de onderzoeken die gedaan zijn, de diagnose en de behandeling. Een kopie van deze brief wordt, als dat voor de samenwerking zinvol is, verzonden naar het CJG.

Lees hier meer informatie over bezwaar maken, privacy en rechten binnen het ziekenhuis of ga naar de website van het CJG via www.zoekjouwcjg.nl.