Bewegingsagogie

Bewegingsagogie

De therapeuten van de discipline Bewegingsagogie zijn gespecialiseerd in sport- en beweegactiviteiten binnen de revalidatiegeneeskunde. Deze activiteiten hebben als doel dat de patiënt zo goed mogelijk kan deelnemen aan de maatschappij en zijn/haar dagelijks functioneren verbetert.

Bewegingingsagogie

De polikliniek is van maandag tot en met vrijdag van 08.00 – 17.00 uur geopend
Vooraf wordt met u afgesproken waar de afspraak plaatsvindt.Zorgboulevard, ingang 6

Betrokken afdelingen en vakgroepen

Doelen van bewegingstherapie

Voorbeelden van activiteiten zijn sport, spel, hydrotherapie en therapeutische oefeningen. 

Sport en bewegen kan in een revalidatiebehandeling een doel zijn en een middel. Naast de algemene gezondheidseffecten die lichamelijke activiteit kan opleveren, kunnen de volgende doelen gesteld worden binnen de revalidatiebehandeling: 

  • Fysiek aspect: herstellen en onderhouden van de functiemogelijkheden van het lichaam, verbeteren van conditie en kracht.
  • Psychisch aspect: vertrouwen in eigen lichaam en kunnen: door te sporten en te bewegen kunnen patiënten meer vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam.

De zorg die we gegeven moet bijdragen aan het herstel van de ziekte, verbetering of behoud van kwaliteit van leven gericht op het bewegingsapparaat.

In het Maasstad Ziekenhuis hebben we een sportzaal, fitnessruimte en een oefentuin.

De bewegingsagogen zijn betrokken bij de behandeling van verschillende aandoeningen en nemen deel aan diverse overleggen van verschillende afdelingen.

In deze overleggen stellen de betrokken behandelaars elkaar op de hoogte van hun behandeling, wisselen informatie uit en overleggen hoe de verschillende behandelingen het beste op elkaar kunnen worden afgestemd.

De verschillende behandelaars werken samen om patiënten snel en efficiënt te kunnen helpen. De bewegingstherapeut werkt vaak samen met de artsen en fysiotherapeuten.

De bewegingsagoog en u hebben voor de behandeling een intakegesprek. In dit gesprek bepaalt u samen met de bewegingsagoog de doelen als richtlijn voor uw behandelplan.

Met dit behandelplan wordt bekeken welke sport- en bewegingsactiviteiten het beste aansluiten bij uw hulpvraag. En u bespreekt samen met de bewegingsagoog of de therapie individueel of groepsgericht gaat plaatsvinden.

Het behandeltraject bij bewegingsagogie duurt maximaal 12 weken. Aansluitend wordt een afspraak bij het Sportloket ingepland. De individuele therapieën duren 30 minuten en de meeste groepstherapieën duren 60 minuten.

Na uw behandeltraject kunt u in aanmerking komen voor een beweegadviesgesprek. De bewegingsagoog helpt u met het op zoek gaan naar een passend vervolg op het gebied van sport- en bewegingsactiviteiten bij u in de buurt. Dit kan gecombineerd worden met een counselingstraject. U wordt dan een aantal keer telefonisch benaderd om de ontwikkelingen en eventuele vragen door te nemen.

Enkele behandelingen waarbij de bewegingsagoog betrokken is: